новини детски

Начало | новини детски | Лятна академия за деца организира библиотека „Искра“ в Казанлък

Лятна академия за деца организира библиотека „Искра“ в Казанлък

Аз детето | 2017-06-19

Лятна академия за деца организира библиотека „Искра“ в Казанлък

За седма поредна година библиотека „Искра“ организира Лятна академия за деца в Казанлък под мотото „Забавно лято в библиотеката“, каза за Радио „Фокус“ директорът на библиотеката Анна Кожухарова. Тя поясни, че в продължение на два месеца – от 1 юли до края на месец август, от 10.00 до 12.00 часа ще се провеждат различни занятия с децата, като ще бъде поставен акцент върху развитието на техните художествени умения, изграждане на правилно отношение към четенето и книгата, както и предоставяне на възможност за творческа изява.

Таксата за един ден е 1 лев. Заниманията ще се провеждат в Детския отдел и в останалите структури на библиотеката, както и в новооткрития Детски център за творчество и четене в единия от филиалите на библиотеката в стария квартал на Казанлък – „Кулата“.

„Кръстихме заниманията там условно „Приказки под старата липа“, защото в двора на този център има едно вековно дърво, което пази спомена за много събития, характерни за нашия град“, поясни Кожухарова.

Организаторите са подготвили богата програма за децата от Казанлък и гостите на града, която включва краеведски експедиции и много творчески работилници. Ще бъде продължена традицията по издаване на вестника на академията „Наше лято“ – инициатива, която се посреща от децата с много интерес, защото те са автори на текстовете и илюстрациите. Не по-малко интересни за децата са събитията, свързани с няколко познавателни игри като „Опознай родния край“ и изучаване корените на тракийската цивилизация. За втора поредна година децата ще бъдат приобщени към големия свят на българския фолклор, чрез начинанията в рубриката „Пръски от извора“, в която библиотеката си партнира с Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“.

„Програмата за лятната академия е отворена за още събития“, каза Кожухарова. Очаква се в нея за поредна година да се включи Регионална здравна инспекция – Стара Загора с теми, свързани със здравословния начин на живот. В занималнята ще бъде наблегнато и на екологичната тематика. „Всичко, което прави библиотеката за света на големите, се опитваме чрез интерактивни игри да адаптираме към децата. Затова и очакваме децата да продължат работа по проекта „На една земя, под едно небе. При изворите на живота“, свързан с етнографията на казанлъшки регион“, поясни директорът на библиотеката в Казанлък.

Голям е интересът през годините към лятната академия на библиотека „Искра“. Към идеята за летните занимания на децата са съпричастни все повече доброволци от Казанлък и специалисти в различни области.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град