спорт

Начало | спорт | Леката атлетика – най-старият спорт в света също е част от „Детска Игриада“

Леката атлетика – най-старият спорт в света също е част от „Детска Игриада“

Аз детето | 2017-06-03

Леката атлетика – най-старият спорт в света също е част от „Детска Игриада“

По местата... готови... старт! Карат ли ви тези думи да се вълнувате какво ще се случи сега? Тогава елате на нашата „Детска Игриада“ и ще разберете всичко. За вас, родителите ви и приятелите ви, заедно с нашите партньори от Българска федерация Лека атлетика и Спортен клуб „Приорити спорт“ сме организирали едно страхотно състезание по тичане точно както го правят по света и на Олимпийските игри. Леката атлетика е част от тях още от самото им създаване, както е част още от първото издание на „Детска Игриада“. Леката атлетика представлява съвкупност от различни видове спорт, които включват бягане, хвърляне и скокове. Тя е основна олимпийска дисциплина и от 1896 година е включена в програмата на летните олимпийски игри. Името ѝ идва от гръцката дума „athlon“, която означава „състезание“.

Атлетическите упражнения са познати още в античността, състезанията по бягане, ходене, скачане, хвърляне са сред най-старите от всички спортове. Днес бягането все още е част от леката атлетика, но освен това е и най-популярната форма на упражнение практикувана от хора от всички възрасти. Много хора бягат за здраве и дори за да се забавляват на дълги разстояния, а други предпочитат тръпката от бързия спринт. И макар да не го правят професионално, а просто в парка, дори и без да го осъзнават, те стават част от света на леката атлетика. В действителност тя е най-ключовото събитие и от всяко едно издание на олимпийските игри. Бягане на 100, 200 или 400 метра, бягане с препятствия или петобой, всичко това е част от леката атлетика.

Но за публиката и спортистите най-важен е 100-метровият спринт. Точно такъв ще има и нашата „Детска Игриада“. Досещате ли се защо е така? Много просто, за да спечелиш такова състезание трябва да си наистина бърз! Точно затова то остава едно от най-популярните и престижни състезания в света на спорта. Всъщност победителят в 100-метровото състезание на Олимпиадата веднага освен златния медал получава и титлата за „най-бързият мъж / жена в света“.

В момента това са Шели-Ан Фрейзър Прайс и Юсейн Болт. Двамата успяват да изминат 100-метра тичайки за не повече от 10 секунди. Това освен, че е невероятен резултат, носи и на двамата много уважение, защото леката атлетика често е наричана и „царицата“ на спортовете. Естествено Прайс и Болт не са единствените бързи хора на земята. България също е дом на много бързи мъже и жени, които са носители на множество титли от всякакви първенства. Така например всички знаем коя е Ивет Лалова. Тя е европейска шампионка за девойки до 19 г. на 100 и 200 м през 2003 г. в Тампере; национален рекорд на 100 метра – 10,77 сек. (2004) – шеста във вечната световна и втора във вечната европейска ранглиста; европейска шампионка на 200 м в зала в Мадрид с 22,91 сек. – нов национален рекорд (2005); победа на 100 м на турнира „Златният шпайк“ в Острава с 11,03 сек. – с който резултат излиза на второ място в годишната ранглиста; Републиканска шампионка на 100 м през 2004, 2005 и 2009 година; Европейска шампионка на 100 м гладко бягане в Хелзинки.

Така че ако искате и вие да се присъедините към „стената на славата на леката атлетика“ то елате и се регистрирайте за „Детска Игриада“. Освен, че ще покажете колко сте бързи, а нищо чудно дори да биете рекорда на тези най-велики спортисти, ще си тръгнете и с много прекрасни награди и усмивки! Това последното го обещаваме!

„Детска Игриада“ тази година се организира в партньорство с Mtel, Allterco, Green life, Selecta, ФЛОРИНА, „Меблик“.

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град