малък готвач

Начало | малък готвач | Красиви и вкусни есенни листа направи и на сезона се наслади

Красиви и вкусни есенни листа направи и на сезона се наслади

Аз детето | 2019-10-07

Красиви и вкусни есенни листа направи и на сезона се наслади

Това е! Днес е денят в който да си хапнете красиви и вкусни есенни листа! Дали имат хубав вкус? Ама разбира се, че да! Хрупкави, сладки и чудесни, идеално ще подхождат на чаша чай или топъл шоколад, за закуска, а защо пък не и да почерпите съучениците си. Но... чакайте, не бързайте, не тичайте навън, за да събирате от падналите листа. Нямахме предвид точно тях! Те със сигурност имат вкус, на... ами... сухи листа... Не че сме опитвали, но се съмняваме да са вкусни. Това за което говорим са просто бисквитки, вдъхновени от красивите листа! Изглеждат толкова красиво, че чак не е за вярване, че се приготвят така лесно!

Ще са ви необходими:

  • 100 г масло
  • 1 и ½ чаена чаша захар
  • щипка сол
  • 2 яйца
  • 2 пакетчета ванилия или 1 пакетче ванилена захар
  • 4 и ¼ чаена чаша брашно
  • половин чаена лъжичка индийско орехче
  • половин чаена чаша заквасена сметана
  • формички за сладки есенни листа, ако имате такива
  • боя за храна със зелен, жълт, червен и оранжев цвят (можете и да я пропуснете, но тогава листата ви няма да са така цветни)

Ето и как точно да си ги приготвите:

В дълбока купа разбъркайте добре маслото, захарта и солта. Бъркайте хубаво, докато получите нещо като гъст крем. Става по-бавно и с малко усилия, но си струва. После добавете яйцата и ванилията, отново разбъркайте малко. Сега остава да прибавите и брашното и сметаната. Бъркайте, докато получите тесто, а когато стане много гъсто, просто го замесете леко с ръце.

Разделете тестото на 4 части, ако ще ползвате боя за храна и замесете всяка част с един от изброените цветове. Капвате няколко капки боя в тестото, леко го замесвате с ръце и сте готови, то е оцветено. Само имайте предвид, че ако замесвате с голи ръце е хубаво след това веднага да ги измиете. Не че ще ви стане нещо, освен че ще ходите с ръце в зелено, жълто, червено и оранжево няколко дни. За да избегнете това, можете и да използвате ръкавици.

Когато тестото е оцветено в тези четири цвята отново го съберете в едно с леко замесване и го разстелете в тавичка или на масата. Ако искате можете да го разточите, но дори и да го натискате с ръце пак ще ви се получи. А сега остава да изрежете есенни листа с формички от тестото. Ако пък нямате такива, просто си направете шаблони с различни форми на листа от хартия, след което откъсвате парче от тестото, смачквате го с ръце да стане по-тънко, слагате листа хартия отгоре и режете около него с ножица. Става идеално! Малко по-бавно е, но е идеално! С клечка за зъби на всяко листо направете и жилки, за да прилича на истинско!

После просто нареждате готовите есенни листа в тава, на около два пръста разстояние едно от друго и печете на 180 градуса за около 10-15 минути или докато краищата им леко покафенеят. Това е!

Можете да ги хапвате топли, само внимавайте как ги вадите от фурната или пък изстинали. Винаги са много вкусни и красиви! И не забравяйте да занесете малко в училище – на всички ще им хареса тази есенна почерпка!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град