любопитно

Начало | любопитно | Кой точно е Нийл Армстронг?

Кой точно е Нийл Армстронг?

Аз детето | 2019-07-20

Кой точно е Нийл Армстронг?

Всеки е чувал това име! За всеки по света Нийл Армстронг е една от онези велики личности, които всички познаваме, чували сме името и знаем, че първи е стъпил на Луната. Всички знаем и прословутите му думи „Една малка стъпка за човека – един огромен скок за човечеството!“... и... Горе-долу дотук се изчерпва информацията, с която разполагаме за него. Затова днес решихме да се поразровим и да ви запознаем с онези интересни моменти от живота на астронавта, за които много хора не знаят. Дори и да не ви впечатлят особено, винаги можете да впечатлите учителите и родителите си с тях, защото сме почти сигурни, че и те не ги знаят.

Освен астронавт, Армстронг е и военен пилот, инженер и университетски преподавател. Той всъщност не е избран за пътуването до Луната ей така случайно, защото дълги години е бил част от НАСА и е работил там. Преди това той е бил офицер в американската армия и дори е участвал във войната в Корея. Но за нас той си остана първия човек стъпил на Луната, нали така?

Знаменитото събитие се случва на 20-ти юли 1969 година, но Нийл не е сам. Негови спътници в събитието са Едуин „Бъз“ Олдрин и често забравяният незнайно по каква причина Майкъл Колинс. Най-вероятно името на последния бива често забравяно, защото той е трябвало да остане в командния модул, докато колегите му се разхождат по лунната повърхност. Това обаче не означава, че той не е заемал изключително важно място в тази забележителна мисия. След завръщането си и тримата астронавти са посрещнати с безкрайна радост и почести за каквито повечето обикновени хора могат само да мечтаят. Те също така остават да работят в НАСА до 1971 година. След това останалите двама се пенсионират, но Армстронг започва преподавателска дейност. За цели 8 години той вдъхновява студентите от университета в Синсинати и всички обичат лекциите му. Те са най-посещаваните дори и от тези студенти, които всъщност нямат предмета му – космическо инженерство.

Мечта за полет

Може да звучи банално, но си е точно така! Армстронг, като много други деца, мечтае да е космонавт (астронавт)от много малък. Той се ражда на 5-ти август 1930 година и още като 4-годишно хлапе вече е запален по летенето и мечтае не просто да полети в небето, а да достигне звездите. Точно затова той става и военен пилот, с надеждата един ден да стигне до НАСА. Макар че като по-голям вече не се е надявал да сбъдне мечтата си, в крайна сметка Армстронг успява да го направи!

На 7 август 2012 година на астронавта е направена неотложна сърдечна операция. Усложнения в следоперативния период обаче довеждат до смъртта на първия човек, стъпил на Луната. Нийл Армстронг почива на 25 август 2012 година.

Героят от мисията „Аполо 11“ никога не е считал че е извършил подвиг. На въпрос от журналист, 12 години след прословутото кацане, как се чувства, знаейки че отпечатъците му ще останат на лунната повърхност в продължение на хиляди години, астронавтът отговаря шеговито: „Надявам се един ден някой да ги почисти“.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град