История

Начало | История | Кой е измислил парите?

Кой е измислил парите?

Аз детето | 2020-05-27

Кой е измислил парите?

Кое е любимото ти време на годината? За много деца отговорът е Коледа. Това е времето в което добрите момчета и момичета получават подаръци, за които са си мечтали от месеци. Но защо да чакате до Коледа? Ако искате нов велосипед, скейтборд, кукла или таблет защо не го купите още сега? О, да! Отговорът има нещо общо с едни хартийки, които наричаме пари. Преди да разгледаме по-отблизо откъде идват парите, нека първо да разберем какво точно са парите. Разбира се, когато си мислите за пари, вероятно мислите за 50 лева или 50 стотинки. Но дали само тези хартии и метални кръгчета са пари? Икономистите определят парите като нещо общоприето от хората за обмен на стоки и услуги. Въпреки че всяка страна има своя собствена система от монети и хартиени пари, други неща често могат да се използват и като пари. Например фермерите могат да търгуват като си разменят определен брой животни за определени продукти или услуги. В този случай животните ще се използват като пари!

Такава размяна на различни стоки и услуги се нарича бартер. Всъщност това е и най-ранната форма на търговия. В древни времена хората са правили винаги така – ти имаш много ориз, а аз имам много месо, ще ти дам малко ориз, ако ти ми дадеш месо. Така и двамата ще можем да си сготвим нещо по-вкусно и питателно. С течение на времето обаче, размяната невинаги е била възможна. Понякога хората не биха могли да се споразумеят за това коя стока колко струва. Не били сигурни дали 1 кг ориз е равен на 1 кг месо или на повече. В други ситуации хората просто не искали да търгуват с това, което другият им предлагал. Тези ситуации довели до развитието на стокови пари. Стоките са основни елементи, използвани от почти всички. В миналото популярните стоки включвали сол, чай, добитък и семена. Използването на тези „парични“ средства облекчило някои от проблемите, свързани с търговията. Използването на стоки обаче повдигнало други проблеми. Стоките невинаги са лесни за транспортиране и често са нетрайни или трудни за съхранение.

Това в крайна сметка накарало хората да създадат монети от благородни метали и да ги използват при размяната на стоки. Никой не знае със сигурност кой първо е измислил такива пари, но историците смятат, че металите първоначално са били използвани като пари още през 5000 г. пр. н. е. Около 700 г. пр. н. е., лидите стават първата западна култура, която произвежда монети. Други държави и цивилизации скоро започнали също да го правят. Използването на монети със зададени стойности улеснило сравняването на стойностите и търговията за стоки и услуги. В крайна сметка обществата се отдалечили от използването на благородни метали. Известни като представителни пари, новите хартии и монети от неблагородни метали представляват определени ценности, които всяко от тези общества може да постигне. Правителствата или банките обещават да обменят представителни пари за определено количество сребро или злато.

Днес най-модерната валута не се подкрепя от сребро или злато. Вместо това днешните пари са известни като фиатски пари. „Фиат“ е латинска дума, която означава „нека бъде направено.“ Парите имат определена стойност днес, защото им е дадена тази стойност с правителствено решение или постановление.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град