зоокът

Начало | зоокът | Кои са най-подходящите аквариумни рибки за начинаещи

Кои са най-подходящите аквариумни рибки за начинаещи

Аз детето | 2018-01-30

Кои са най-подходящите аквариумни рибки за начинаещи

Рибките според нас са най-подценяваните домашни любимци. Да, с тях не може да се играе навън, както с кучетата, не могат да се галят като котките и не пеят красиво като птиците, но си имат своите достойнства. Първо са наистина много красиви, отглеждат се сравнително по-лесно от споменатите вече животни, интересни са за наблюдение, не досаждат. А най-вече е сравнително по-лесно да убедиш мама и татко да ти вземат рибки отколкото куче.

Ако никога не сте имали аквариум и сте все още съвсем начинаещи в отглеждането на декоративни рибки, то е важно в първия ви аквариум да имате красиви, но не капризни и лесни за отглеждане подводни домашни любимци. Има много такива видове рибки, които са интересни и красиви и не изискват кой знае какви специални грижи.
Най-добрият избор за начинаещи акваристи разбира се трябва да са рибки, които са издръжливи, не се нуждаят от специални условия на живот и хранене, но същевременно трябва да са атрактивни. Смята се, че на тези условия най-добре отговарят т. нар. „живораждащи“ риби. Такива като молиенизиите, хелерите и гупите.

Към рибите лесни за отглеждане се отнасят и кардиналите. Те са изключително издръжливи рибки както по отношение на температурни аномалии, така и към различни параметри на водата. Ядат всичко, от суха до жива храна, миролюбиви са, което означава, че могат да живеят с други риби и са красиви.

Ако пък тези рибки не ви се виждат толкова атрактивни, имаме и друго предложение – даниото. Тези рибки са наистина интересни, защото по окраската си напомнят на зебра. Те обичат да живеят и плуват на ято, което ги прави още по-красиви и много увлекателни за наблюдение.

Все пак трябва да се има предвид, че даниото обича чистата вода, богато снабдена с кислород, затова, когато отглеждате данио, водата в аквариума трябва да има и добра аерация (помпа, която да раздвижва водата).

Много подходящи за неопитни акваристи са и гупите. Те са непретенциозни към водата и храната, а също са и миролюбиви. Освен това са спокойни, не нанасят вреда на растенията, не са агресивни и съжителстват с доста видове спокойни и мирни видове като: плата, неон, молиенизия, хелер и други. Намират се в най-различни цветове, а мъжките са изключително красиви заради своята голяма и воална опашка.

Струва си да споменем и хелерите. Те са мирни, съжителстват с всякакъв вид рибки и не нанасят вреда върху растенията в аквариума. Но имат и изисквания за отглеждането си. Ако ще гледате хелери, запомнете, че температурата на водата в аквариума трябва да е не по-малко от 25 градуса и не повече от 30. Хелерите много обичат и растенията, затова е хубаво аквариумът им да е залесен с водорасли. Въпреки тези условия, включваме рибката в тази статия, защото хелерът е издръжлива риба и ако се наложи може да издържи и в екстремни условия, например до много по-ниска температура от 20 градуса.

Барбусите също са подходящи и много интересни риби. Съществуват повече от 200 вида от тях.

Последните рибки, които ще ви препоръчаме са любимите на нашия екип. Това са сомчетата. Те се предлагат в най-различни цветове и размери. Миролюбиви са и могат да съжителстват с всякакви риби, а са и много интересни за наблюдение, когато започнат да се ровят по дъното на аквариума. Има и такива сомчета, които чрез устата си се залепят за стените на аквариума и така се придвижват из него.
Освен, че са сладки, сомчетата са и полезни, защото пречистват аквариума, като обират различни остатъци от дъното му.

Надяваме се, че сме ви били полезни и ако досега сте се колебаели какви рибки да изберете, то след като сте прочели това, вече сте сигурни.

Вижте още:
Декоративни рибки
С какво се хранят рибите?
Моето подводно царство



Коментари
1 коментар

Наталия Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 09.04.2018

моля Ви редакция качете нещо за мини-хамстери аз имам 2 които ги отгледах от бебета купих си едни и те ги родиха вече са на 4 месеца ,но възрастните умряха

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град