Растения и животни

Начало | Растения и животни | Кашуто всъщност е плод!

Кашуто всъщност е плод!

Аз детето | 2019-11-12

Кашуто всъщност е плод!

Коя е твоята любима ябълка? И не казвай просто ябълка, има толкова много видове от този плод. Някои хора харесват ябълките им да са зелени и леко кисели. Други казват, че сладките червени и леко сухи са най-хубавите, а трети пък обичат жълтите и много сочни. Независимо дали хрускате ябълки просто така или пък с мама или баба печете ябълков сладкиш, всеки си има любим вид, когато става въпрос за този популярен плод! Едно обаче е сигурно, когато видите ябълка на пазара или пък на дърво веднага ще я познаете. В крайна сметка всички те изглеждат почти еднакво – кръгли и лъскави. Други неща обаче, които обичаме не бихме познали в суровия им вид на дървото. Например бихте ли могли да познаете кашуто – също обичана и много позната ядка, но дали наистина е такава?

Всъщност кашуто дори не е точно ядка, а е по-скоро плод, като ябълките. Точно така – кашуто е плод. За да бъдем конкретни, кашуто, което може да получите в пакет от различни ядки са семената на ябълката кашу. Плодовете растат на дървета, „родом“ от Бразилия, но ранните изследователи ги разпространяват по целия свят. Днес дървета кашу растат в Азия, Африка и Южна Америка.

Как изглежда ябълка кашу? Те приличат много на ябълките, които може да си купите в магазин за хранителни стоки. Обикновено са червени или жълти. Те обаче са оформени като овали, докато повечето ябълки са по-кръгли. А кашуто – частта, с която най-вероятно сте запознати – расте от външната страна на ябълката, в твърда черупка. И макар да изглежда лесно плодът и семето да се откъснат, беритбата на кашу всъщност е доста дълъг процес. Първо, всяка ябълка кашу идва с точно едно семе кашу. Само си представете колко ябълки влизат в приготвянето на един буркан с кашу! Сигурно заради това е толкова скъпо. И всяко кашу трябва внимателно да се извади от черупката му и да се почисти добре. Черупката на кашу, наречена копела, е токсична и може да причини неприятни усещания ако се изяде дори само малка частица от нея. Само докосването до черупката може да изгори кожата ви!

Самата ябълка се използва в много страни за приготвяне на конфитюри и сокове. Дори е съставка в някои ястия с къри. Кашуто пък знаете... яде се така или пък се използва за направата на млечни алтернативи, като мляко от кашу. Някога яли ли сте кашу? Ако е така, знаете, че ядките могат да бъдат вкусен снакс. Ще се радвате да знаете, че те също са добри за вас. Кашуто е чудесен източник на много от витамините и минералите, които могат да помогнат за поддържането на здравето на хората.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град