История

Начало | История | Какво точно представлява Студената война?

Какво точно представлява Студената война?

Аз детето | 2019-10-15

Какво точно представлява Студената война?

Несъмнено войните никога не са нищо хубаво, а и дали носят нещо добро на тази страна, която ги спечели също не е съвсем ясно. Но войната като действие е почти толкова стара, колкото и самото човешко общество. Войната е това нещо, което никой не харесва и въпреки това знае повече от необходимото за нея, независимо дали е дете или възрастен. Например всички вие знаете, че най-общо войната се води между две или повече държави с много битки и всякакви оръжия, докато един от противниците не се предаде защото не може повече или пък и двете страни не решат, че е време да сключат мирно споразумение, защото не могат повече. Обаче войни могат да се водят и по други начини. Далеч от откритите битки и гърмящите оръжия например съществува нещо наречено Студената война!

Тя е като никоя друга! Тя всъщност е била накратко казано време на напрежение между САЩ и Съюза на съветските социалистически републики (СССР), продължило от 1946 до 1991 г. Враждебността започнала веднага след Втората световна война, в която двете страни са били съюзници. Проблемите започнали, когато лидерите на САЩ и СССР разбрали, че имат много различни идеи за света след Втората световна война. СССР искал да продължи разпространението на комунизма. САЩ, нация, изградена върху капитализма, искала да предотврати това. Голяма част от случилото се през Студената война се дължи на тези противоположни интереси. В тази война обаче войниците и от двете държави всъщност никога не са били на бойното поле едни срещу други! Чудите ли се тогава каква война е била тази? Не по-малко опасна от всяка друга, но вместо да водят кървави битки, двете държави се опитвали по всякакви други начини да покажат, че те са най-голямата суперсила в света.

През по-голямата част от Студената война САЩ и СССР се състезавали в надпревара с оръжия. Това не означава, че са ги използвали обаче и са се гърмели едни други. Вместо това и двете страни се опитвали да имат повече и по-добри оръжия. Затова инвестирали своите много-много пари в разработването на ядрено оръжие. По това време мнозина се притеснявали, че тази надпревара ще приключи с ядрена война. За щастие това обаче не станало! Страните също участвали и в космическа надпревара. Всеки от лидерите вярвал, че неговата държава ще бъде първа в космическите проучвания и ще е надминала другата. СССР дълго време водила тази надпревара пращайки първия човек в космоса и правейки първата космическа разходка. Въпреки това САЩ успяват „да ги победят“ като пращат първия човек до Луната през 1969 г.

Все пак Студената война няколко пъти почти избухнала и във всеобхватна война, защото заради състезанието по надмощие САЩ и СССР подкрепяли противоположни воюващи страни по света без сами да обявяват война. САЩ и СССР били на противоположни страни както на войната в Корея, така и на войната във Виетнам. Най-близкото до двете действителни сражения по време на Студената война се стигнало при участието в Кубинската ракетна криза. Куба, комунистическа държава, била тясно свързана със СССР. САЩ вече се били опитали да нахлуят в Куба, но опитът бил неуспешен. Така през 1962 г. СССР започва да дава на островната държава ядрени ракети. Когато американските шпионски самолети ги забелязват, президентът Джон Ф. Кенеди наредил да бъдат отстранени. В крайна сметка САЩ обещали да не нахлуват отново в Куба, а СССР да спре да ги снабдява с оръжия.

Студената война приключва през 1991 г. с падането на СССР. СССР се разпуска и се разделя на много отделни държави, като най-голямата днес е Русия. Напрежението между САЩ и Русия обаче продължава да води до много политически действия и днес.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град