Космос

Начало | Космос | Какво са изкуствени спътници?

Какво са изкуствени спътници?

Аз детето | 2017-03-28

Какво са изкуствени спътници?

Без тези неща нашият ежедневен живот би изглеждал много по-различно. Нямаше да можем да гледаме телевизия, да използваме смартфоните си по начина по който го правим сега. Трябва да забравим и за всички технологии, които ни казват къде се намираме в момента и как да стигнем до дадено място. Вярвате или не, дори и прогнозите за времето ще бъдат доста трудни за изготвяне без тези неща и често неверни. За какво говорим ли? Разбира се, че за изкуствените спътници или иначе казано сателитите.

Спътниците (сателитите) са тези обекти, които обикалят по орбита около друг обект в космическото пространство. Някои спътници са естествени, а други са изкуствени (направени от хората). Луната например е естественият спътник на планетата Земя, но тук ние смятаме да ви разкажем за тези сътворени от човечеството, защото те са не по-малко впечатляващи. Изкуствените спътници са машини, които учените изстрелват в орбита на нашата планета, както и на други обекти от Слънчевата система. Така в момента изкуствени спътници обикалят около Луната, Слънцето, както и няколко други планети освен нашата, включително Меркурий, Венера, Марс и Сатурн. Първият изстрелян сателит е наречен „Спутник 1“ и е в орбита на планетата Земя от 4 октомври 1957 година. Вторият пък се нарича „Експлорер 1“ и е изпратен четири месеца по-късно. От този момент над 2 500 изкуствени спътници са пратени в космоса. Предполагали ли сте колко много машини летят около нас и обикалят около Земята отново и отново?

Но какво точно правят там? Защо са ни необходими толкова много от тях? Много просто – сателитите се използват за всякакви цели. Знаехте ли, че дори космическият телескоп „Хъбъл“ се нарича сателит, също и Международната космическа станция е вид изкуствен спътник. Ето защо са толкова много, те помагат на всички – не само на учените, но и на нас, обикновените хора. Такива са например комуникационните спътници, които ни помагат да общуваме с хората по целия свят и ни осигуряват интернет, телевизия и телефони. Спътниците за времето пък помагат на метеоролозите да наблюдават Земята от космоса и така да виждат по-добре цялостната картина на облаците, атмосферните течения и всичко останало. Радио и телевизионните сателити пък ни осигуряват любимите телевизионни предавания, филми и всичко друго, което обичаме да гледаме и слушаме. Дори има специална група от 27 спътника, които са изцяло заети със задачата да осигуряват Глобалната система за позициониране, по-известна като GPS. Без тези спътници никой няма да може да използва GPS!

Ако сега се чудите как са толкова много и не се блъскат един в друг не забравяйте, че космосът е много... ами... просторен! В сравнение с нашите разбирания и машини си е направо безкраен! Освен това всеки сателит се изстрелва на точно определено разстояние. Някои от тях се намират на 1200  километра от планетата Земя, а други на 35000 и дори повече. Накрая запомнете и най-интересното. В действителност всички тези 2 500 изкуствени спътника не летят, макар на пръв поглед да изглежда така. Един път изстреляни в орбита на нашата планета те започват да падат, но много, много бавно. Това е така, защото силата на гравитацията действа на всички обекти, дори и на изкуствените спътници. И когато те спрат да работят се превръщат в това, което наричаме „космически боклук“ или поне тази част от тях, която остава, защото много от тези обекти ще изгорят от триенето в атмосферата преди да стигнат до нас. Американските ВВС следят тези сателити с цел избягването на сблъсъци с опериращите сателити или други космически кораби. Понякога ракетните двигатели се използват, за да се поставят на неработещите сателити и съответно те да отидат на места на които няма да пречат и да направят място за новите сателити.

Вижте още:
Кои са планетите, които имат спътници?
Какво е естествен спътник?



Коментари
7 коментара

тиъо сасшев, 111 г.,

Публикувано на 22.11.2018

Аз това го знам преди да се родите!

Теа Савова, 12 г.,

Публикувано на 05.01.2019

много "интересно"

Ирина Тошева, 11 г.,

Публикувано на 22.11.2019

Хубаво ее !!!!!!!!!!

Кристиян Иванов, 18 г.,

Публикувано на 02.06.2020

Много хубаво, Браво!!!!!!!!!!??

София Иванова, 10 г.,

Публикувано на 23.12.2021

Интересно е. Бих го използвала този сайт, за повече научни цели.

ники , ,

Публикувано на 15.11.2023

ок

Пенка , 43 г.,

Публикувано на 15.11.2023

СКУЧНО Е НИЩО НЕ СЕ ВИЖДА ПОПРАВЕТЕ НЕЗАБАВНО

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град