игри в дома

Начало | игри в дома | Как най-лесно се учат нови думи? С игра, естествено!

Как най-лесно се учат нови думи? С игра, естествено!

Мирела Любенова | 2019-10-24

Как най-лесно се учат нови думи? С игра, естествено!

Знаете ли какво е аглет, а идеолокатор? Езикът е пълен с толкова интересни и неочаквани думи, с които можем да изразим всичко. Сигурно и на вас се е случвало да се опитвате да кажете нещо, но да не успявате или да не намерите точната дума и да се впускате в дълги обяснения, докато кажете каквото искате. А понякога нещата могат да се обяснят само с една дума, стига да знаете коя точно е тя. А може би сред вас има и такива, които искат да станат писатели... Трябва да знаете, че писателите освен много талантливи са и много умни. Освен това в главата си имат цял шкаф пълен със странни думи, които малко хора знаят и точно затова книгите им са интересни.

Талантът на един писател измисля историята, но запасът му от думи е този, който я разказва така, че всички да могат да я разберат. Естествено това не значи, че всички те хващат просто един огромен речник и го учат наизуст. Напротив, знаете ли, че един от най-известните детски писатели Лиман Франк Баум, автор на „Магьосникът от Оз“ се е научил да борави с думите с игра. Да, това е самата истина, пише го в биографиите за него и дори той сам го е казвал.

Обичал да играе заедно със семейството си, а често и с приятелите, особено в студените зимни дни. Така че ето сега ви предлагаме тази игра с която не само ще се веселите, но и ще научите някоя и друга дума. Можете да я играете двама или повече, като разбира се с повече хора е по-забавно. Трябва ви един тълковен речник и молив и лист хартия за всеки. След това един от вас, най-умният и начетеният, взима речника и си избира някоя сложна и рядка дума. След това я записва на лист заедно със значението ѝ и я прочита на останалите. Те имат около 5 минути, за да предположат какво може да значи тази дума и записват предположението си на листовете си. След това всеки прочита каквото е написал и този, който познае печели една точка. Ако пък никой не познае, този, който е избрал думата печели точка. Така се играе до пет точки. Човекът, който пръв има пет точки е победител.

А след това играта може да започне отново и друг да избира думите. Стават доста забавни моменти, особено когато човек, който не знае нищо за тази дума започва да измисля значения, които му звучат правдоподобно. И така докато се забавлявате, научавате толкова много!

Имаме и още интересни неща за думите:
Магия с думи
Весела игра с думи
Тео става колекционер на хубави думи

Творческо забавление с поезия



Коментари
1 коментар

Радка Радомирова , 14 г.,

Публикувано на 19.01.2017

Различно нешто моше

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град