интересно

Начало | интересно | Как и кой определя срока на годност на храните?

Как и кой определя срока на годност на храните?

Аз детето | 2020-01-28

Как и кой определя срока на годност на храните?

Ходили ли сте някога да пазарувате хранителни стоки с приятел или член на семейството? Помогнахте ли да изберете месото, което семейството ви ще яде? Какво ще кажете за млякото и яйцата? Може би сте избрали хляб или ябълки. Ако сте обърнали подробно внимание на някой от тези продукти, вероятно сте виждали специална дата напечатана върху тях. За какво говорим? Дата на годност, разбира се! Много хора намират сроковете на годност за много полезни, а за производителите на храната те са задължителни. Все пак, когато пазаруват, повечето хора се опитват да купуват храна с по-далечни срокове на годност. Те вярват, че това им дава повече време да ядат храната, преди да се развали. Въпреки това има много объркване относно това какво точно означават датите за срок на годност. Вие знаете ли как се определят тези дати?

Истината е, че няма точно определен процес за определяне на срокове на годност. Вместо това производителите на храни и търговците на дребно определят тези дати, както сметнат за добре. Те могат да вземат под внимание много фактори като характеристиките на конкретната храна и нейната опаковка. Температурата, при която храната ще се съхранява, също е важен фактор. Но какво се случва, когато датата на годност на храната изтече? Разваля ли се? Трябва ли да бъде изхвърлена? Безопасно ли е да ядете храна след датата на срока на годност?

През повечето време храната е безопасна за ядене след срока на годност, стига да не показва други признаци на разваляне. Всъщност повечето дати на годност не са датата, на която храната ще започне да се разваля. Вместо това те са предназначени да бъдат общи насоки за това колко дълго артикулите ще поддържат качеството си. Например, пакетче чипс пет дни след датата на „Използвай преди“ може да не е толкова хрупкаво колкото преди, но отново да става за ядене. Така и замразените плодове и зеленчуци трябва да „бъдат използвани преди...“ за да усетите изцяло вкуса им. Често сроковете на годност са определени от търговците на дребно. Те просто казват на магазините колко време да съхраняват продуктите на рафта. Нито едно от тях не означава, че храната е опасна след определена дата. Единственото изключение от това правило е бебешката храна (като пюрета и подобни), която губи хранителната си стойност след датата си на годност.

Как хората могат да разберат дали храната им все още е добра след изтичането на срока ѝ на годност? Експертите са съгласни, че е най-добре да разчитате на сетивата си. В повечето случаи храната ще мирише и ще има лош вкус, ако се развали. Много артикули също ще изглеждат различно. Ако има някой от тези признаци, храната не трябва да се яде. Много хора разбират погрешно сроковете на годност. Изхвърлят храна след отпечатаната дата, без да търсят признаци на разваляне. И според много специалисти това е чиста загуба и увеличава така наречения „световен глад“. Според експертите американците изхвърлят 30-40 процента от храната, която купуват. Затова правилната проверка на храната за разваляне, вместо да се разчита на срокове на годност, помага на хората да намалят „световния глад“, а и отпадъците.

Онази кутия мляко, която седи в хладилника? Помиришете я, преди да я изхвърлите! Често млякото все още може да се използва до една седмица след датата на опаковката. Същото важи и за много други храни, особено тези, които са консервирани или замразени. Що се отнася до безопасността на храните, доверете се на сетивата си!

Прочетете и още няколко интересни факта за нещото, което консумираме всеки ден:
Защо здравословната храна е важна за нас?
Всички храни във веригите за бързо хранене имат еднакъв вкус и още няколко тайни
Защо храната се разваля?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град