малък готвач

Начало | малък готвач | Как да изберем най-вкусния ананас и да го нарежем по най-лесния начин

Как да изберем най-вкусния ананас и да го нарежем по най-лесния начин

Аз детето | 2020-06-04

Как да изберем най-вкусния ананас и да го нарежем по най-лесния начин

Обичате ли ананас? Но не такъв от консерва като компот, а пресен ананас! Всъщност трябва да знаете, че винаги когато имате възможност е хубаво да предпочитате пресния, защото той съдържа по-малко захар, повече сок и е доста по-вкусен. Захарта, която слагат в консервите доста променя вкуса на плода. От друга страна е далеч по-лесно да си купиш просто една консерва, да я отвориш и готово. Всичко вътре е узряло и нарязано! Защото да избереш свеж ананас и да го нарежеш на парчета подходящи за хапване не е лесна работа. Не е като с бананите например. На тях винаги им личи веднага колко са зелени и се белят и хапват лесно.

Е, и с ананасите е така, ако знаете как точно да го направите. Затова сега с вас споделяме няколко полезни съвета. Можете да ги кажете и на родителите си! Със сигурност ще останат изненадани, когато разберат, че от интернет понякога научавате и полезни неща, а не само да гледате клипове и да играете на игри, нали? ;-)

Ето и няколко полезни съвета, когато купувате ананас!

1. Запомнете, че за разлика от други плодове (а и някои зеленчуци) ананасът не узрява повече, след като бъде откъснат, така че това, което виждате, е това, което получавате.

След като е откъснат ананасът не се променя и вкусът му не става по-хубав, само може да се развали ако го държите дълго време. Въпреки че външността ще изглежда по-златиста с течение на времето, това не означава, че става по-вкусен. Носът ви е един от най-добрите инструменти при избора на ананас. Подушете края на стъблото, ако усетите свеж ананасов аромат – веднага вземете плода, това е, което търсите. Ако има кисела или ферментирала миризма – не си струва да го купувате.

2. Външността е важна!

Външността на ананаса трябва да е жълта или зелена, без да има кафяви петна върху кората или листата.

А сега след като сте избрали вкусния ананас, ето и как най-лесно да го нарежете. Естествено помнете, че ако още не боравите добре с нож е хубаво да кажете съветите на някой по-умел от вас и той да ви помогне.

Измийте ананаса и използвайте голям, остър нож, за да отрежете горната и долната част. Изхвърлете тези части – няма да ви трябват, а и не са вкусни.

Поставете плода изправен и използвайте ножа, за да отрежете цялата кора. Запомнете, че кората на ананаса реално не се бели, тя се отрязва заедно със съвсем тънък слой от самия плод. Няма как иначе да стане, защото е доста твърда.

Нарежете ананаса на четвъртинки през центъра. Отрежете малкия триъгълник от сърцевината на всяко от четирите парчета.

Накрая нарежете получените парчета както ви харесва – на едро, на ситно, на кубчета. Готови сте! Лесно е, нали?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град