забавна наука

Начало | забавна наука | Искате ли да разберете как работи хладилникът? Прочетете!

Искате ли да разберете как работи хладилникът? Прочетете!

Аз детето | 2019-06-04

Искате ли да разберете как работи хладилникът? Прочетете!

В кухнята на голям ресторант седят главният готвач и помощникът му. Главният готвач пита:
– Хей, хладилникът нали още работи?
– Разбира се, че работи! – отговаря помощникът.
– Тогава му кажи, че работният ден за днес приключи.

Ха ха ха! Надяваме се и на вас да ви стана поне малко весело от тази стара смешка, която ние харесваме. Но ако ли не, то имаме още нещо интересно за вас. Тази смешка наистина ни накара да се замислим как ли точно работят хладилниците. Започнахме да ги изучаваме и да търсим различна информация, а сега резултата на този любопитен въпрос споделяме с вас.

Преди да скочим в науката и техниката, които стоят зад хладилниците, отделете малко време, за да благодарите за самото им съществуване. Може да ви се струва странно това, но само си помислете. Много отдавна хората не са могли да разчитат на хладилници, защото те просто не са били изобретени. Тогава трябвало да използват големи парчета лед, за да запазят най-важните си продукти на студено. Това обаче е било достъпно само за богатите, които можели да си позволят да си купуват такива огромни парчета лед. И това се смятало за върховно удобство. Докато днес хладилник има във всеки дом. Освен че той държи напитките ни с хладна и приятна температура през горещите летни дни, той също така запазва храната ни безопасна за ядене по-дълго време. Знаете, че без охлаждане доста от храните, които имаме ще се развалят за броени дни, а дори и часове. Това е така, защото хладината забавя развитието на бактериите, до точката, в която те не могат да се развиват и така храната издържа седмици или дори месеци, ако е замразена. Интересен е въпросът как точно го правят обаче.

Сигурно ще се изненадате ако ви кажем, че хладилникът работи почти като климатика. Той охлажда топлия въздух вътре в него постоянно и за сметка на това нагрява този извън него. За да изпълни тази задача обаче разчита на науката и известно количество газове. Не онзи газ, който си помислихте... Друго е! Петте основни части на охладителната система на хладилника са: охлаждаща течност (известна и като хладителен агент), компресор, кондензаторни рулони (отвън), изпарители (отвътре) и клапан. Всяка от тези части върши своя отделна работа, а заедно те са сърцето на хладилника. Компресорът „взима“ охлаждащата течност и я компресира (повишава налягането ѝ) и така тя малко по малко се избутва към кондензаторите от външната страна на хладилника. В тях горещият вече газ отдава топлината си на въздуха навън. Когато това се случи, той се охлажда и се превръща в течност. Продължава да се охлажда и втечнява, докато не се влее във вътрешността на хладилника. Правейки това в един момент достига до клапана, който отново превръща течността в газ. Този газ отива до изпарителите и поглъща топлината от вътрешността на хладилника и така охлажда въздуха вътре в него. Веднага след това отново отива в компресора и процесът започва отначало.

Този цикъл продължава и продължава, докато устройство, което прилича малко на термометър не премери, че въздухът вътре е достигнал до определена температура. В този момент компресорът се изключва и процесът спира. Това продължава докато не отворите вратата, за да си вземете нещо вкусно за ядене. Тогава топлият въздух навлиза и всичко започва отново.

Това звучи доста сложно на думи, но всъщност е съвсем просто. Случвало ли ви се е да излезете от плувния басейн или морето през лятото и в първите няколко секунди да ви стане хладно, макар навън да грее ярко слънце и сигурно да е поне 30 градуса? Това се случва, защото водата върху кожата ви се изпарява и отнася със себе си топлината, дори и за секунда. На същия принцип работи и хладилникът. Това е всичко!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град