Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Искате да си направите свои блог: ето с какво да започнете!

Искате да си направите свои блог: ето с какво да започнете!

Аз детето | 2018-07-16

Искате да си направите свои блог: ето с какво да започнете!

Интернет отдавна е отворен за всички хора и отдавна всеки от нас може не само да чете и научава различни неща, но и сам да ги създава. В действителност през цялата си история световната мрежа се е крепяла и развивала именно заради съдържанието, което всички ние (като ползватели създаваме). Точно това е и най-хубавото на интернет. Всеки, който има да каже нещо – спокойно може да го изрази. Сигурни сме, че и вие отдавна вече сте писали не един и два коментара в нашия сайт (а със сигурност и в други). И вече сте готови за следващата стъпка – създаване на свой собствен сайт. Това обаче не е никак лесна работа! Първо трябва да се научите да програмирате, след това да научите и какво означава хостинг, как се поддържа и куп още неща... Но знаете ли: можете да създадете свои собствен блог, бързо и лесно. При това той ще напомня толкова много на красив сайт. Съвременните блог основи предлагат много функции, при това напълно безплатно.

Затова в серия от текстове ще ви дадем основни насоки за това как да си направите лично ваш красив блог. Сега започваме в самото начало!

Намерете си подходяща платформа

Първото и най-важно е разбира се да споделите намерението с родителите си. Не се съмняваме, че те знаят какво е блог и ще ви помогнат. Ако пък по някаква невероятна случайност нямат представа им обяснете, че това ще е ваше място в интернет, в което ще споделяте мислите си и ще създавате уникално ваше съдържание. Това е важно, тъй като те носят отговорност за вас и трябва да знаят за подобна ваша стъпка. След това можете да ги помолите да гледат докато се регистрирате в избраната от вас платформа. Препоръчваме ви като за начало да използвате Blog.bg или Wordpress.com. При регистрацията е важно внимателно да попълните всички полета. Името на блога ви, което в никакъв случай не трябва да е вашето. Напротив, то трябва да е свързано с това, което ще публикувате. Така например ако пишете за книги можете да измислите нещо като Дневникът на един книжен лъв, Книжното кътче на един запален читател. Ако пък просто искате да пишете за различни неща от живота може да е нещо като Умните мисли на едно обикновено момиче/момче и сещате се...

По-нататък ще трябва да попълните имейл – съветваме ви да дадете този на родител, така той ще е спокоен, че ще следи по-лесно какво се случва с вас. Преди да създадете блога имайте предвид, че можете да получавате и коментари – там има такава възможност. Ако обаче има такива, които смятате за неподходящи просто ги трийте и не им обръщайте внимание.

Съдържание на блога

След като е създаден блогът ви – пред вас ще се отвори една „нова компютърна вселена“. Вече ще имате достъп до администраторски панел. Той е лесен за използване, но в различните платформи има различни начини, така че ви съветваме просто да прочетете инструкциите. По принцип във всеки блог можете да създавате категории, да качвате снимки в галерии и да оформяте външния му вид според това какво ви харесва или каква е темата. Лесно е! Първия път можете и да се объркате като видите някои непознати неща, но разгледайте внимателно и не се отказвайте. Само след един час вече ще знаете всичко!

След като всичко е готово следва и да попълвате блога си редовно със съдържание. Имайте предвид, че това е важно, защото при повечето блогове ако не са активни за определен период от време ще бъдат изтрити. Както вече казахме съдържанието може да е каквото ви вълнува вас. Можете например да пишете приказки или пък книга и всеки ден да публикувате една глава от нея. Ако обичате писането, напоследък са много модерни т. нар. Фенфикшъни. Това означава, че можете да вземете героите от любимата си книга и да ги поставите в съвсем нови ситуации. Така например Хари Потър може да не е ученик, а преподавател в училището за магия или пък Пърси Джаксън може да е бог или да е на мястото на Зевс...

Блогът разбира се може да е за всичко, което ви вълнува вас. Домашните любимци могат да бъдат добра тема за детски блог. Може да прочетете за различни породи котки и кучета и да разкажете за това онлайн, за да го намерят и други хора. Това ще им бъде много полезно. Ако имате домашни любимци – пишете за тях. Можете да разказвате забавни истории, които със сигурност имате и да ги споделяте с всичките си приятели. Можете и да блогвате за ежедневни събития, да разказвате истории или просто да публикувате забавни вицове или стихотворения.

Снимките

Важно е към всеки текст да има и снимка, така за читателите е по-интересно. Тук обаче трябва много да се внимава. Има снимки, които можете да взимате от интернет и такива, които са обект на авторско право и не бива да се използват просто ей така. Съветваме ви да използвате безплатни снимки от unsplash.com. Най-хубаво би било да си имате свои обаче. Така ще са уникални и със сигурност ще привличат хората, а и не е много трудно. Просто снимайте всичко около вас: хапвате сладолед – снимайте, виждате красиво цвете – снимайте го. Така ще натрупате голяма лична галерия и можете да използвате снимките за историите си.

Това беше от нас засега! Хубаво прочетете и запомнете всичко, а след няколко дни очаквайте и следващата част за това как да си направите собствен блог.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град