покани

Начало | покани | Интересни събития, които да посетите на 3 март

Интересни събития, които да посетите на 3 март

Аз детето | 2018-03-02

Интересни събития, които да посетите на 3 март

3 март е националният ни празник – това всеки го знае! Но знаехте ли, че денят освен почивен ще бъде и наситен с интересни събития, които, хващаме се на бас, никога не сте посещавали, а си заслужава. На тях не само ще видите интересни неща и ще се забавлявате, но и ще научите нещо повече за родината си и за нейната велика и наситена със събития история. Затова вместо да се чудите какво да правите и да седите залепени за телевизора или компютъра, защо не хванете семейството под ръка и не посетите нещо интересно! Дори и вашият град или село да го няма в списъка сме сигурни, че ако отидете в центъра няма начин да не е организирано нещо интересно!

По случай 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго, Детски кът-Варна организира за поредна година голям детски празник под надслов „Децата на Варна празнуват 3 март“, съобщават организаторите на събитието. Точно в 13:00ч. съвместно с клуб за народни танци „Звънчета“ с ръководител Полина Методиева ще се завие най-голямото празнично хоро. В 13:30ч. съвместно с музея на Възраждането град Варна ще бъде открита винилната изложба „Българските опълченци и град Варна“. Също така ще има разстановка на стара градска чаршия където ще може да се видят различни занаяти характерни за онова време. В 14:00ч. ще започнат работилниците по гайда, тамбура, кавал и народно пеене. Събитието е безплатно.

Изложба, посветена на Освобождението на България, ще бъде показана днес в НБ „Иван Вазов“ в Пловдив. Тя ще бъде наредена в Централното фоайе на библиотеката. Експозицията е със заглавие „Оригинални хромлитографии от Руско-турската освободителна война“. Хромлитографиите са притежание на библиотеката. Закупени са от частен колекционер през 1924 г. за 700 лв., заедно с илюстрованото списание „Москва“ и „Българска илюстрация“. Творбите са създадени по време на войната и след това от руски художници – И. Д. Ситин, А. Лаврентиев, А. Абрамов и др. Колекцията на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив включва 27 хромлитографии, от които 16 ще бъдат показани.

По случай 140-годишнината от Освобождението на България Националният исторически музей ще бъде домакин на изложбата „Знаци на свободата и героизма“, посветена на Руско-турската освободителна война, организирана от инициативен комитет: Наско Якимов, Борислав Дряновски, Валентин Плетньов, Иво Хаджимишев, Николай Русев, Марина Варенцова, Вячеслов Бабияк (Русия) и Луиза Карла (Румъния). Изложбата се състои от живописни произведения и графики, дело на художници от България и Русия, фотографии, правени по време на войната, и копия на документи с висока историческа стойност. По доста интересен начин са съчетани творческият поглед на съвременни автори към събитията отпреди 140 години, с документалната стойност на фотографските материали. До момента изложбата „Знаци на свободата и героизма“ е гостувала в няколко български града, като в Националния исторически музей ще бъде представен неин разширен вариант, включващ непоказвани досега художествени произведения. Посетителите ще могат да видят също така оригинални оръжия и предмети, използвани по време на Руско-турската война, съхранявани в НИМ. Сред тях е и жезъл, принадлежал на граф Николай Игнатиев.

На 3 март пред Паметника на българския опълченец в София ще се състои тържествено честване на празника, с който ще бъде отбелязана 140-та годишнина от Освобождението. Организатори на събитието са Столична община, Фондация „Героите на България“ и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“.

Банкя ще посрещне Националния празник с Патриотичен фестивал. От 3-ти до 5-ти март Фондация „Румънеца и Енчев“ със съдействието на район „Банкя“ ще организира в парк „Ротонда“ фестивал, посветен на 140-ата годишнина от Освобождението на България. Основните акценти в програмата ще бъдат родолюбието, любовта към българската история, култура и фолклор. 140-метров трибагреник ще посреща посетителите на събитието. За първи път на фестивала ще има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони.

Третомартенското пътуване от Септември до Якоруда с влак „Родопи“ по линията на теснолинейката тази година се провежда за трети път и е посветено на 140 години от Освобождението на България, 130 години БДЖ и 75 години железница до Банско. Тръгването от гр. Септември ще стане в 8:31 часа, а пристигането в Якоруда три часа по-късно. По време на пътуването за пътниците ще има много изненади. В Якоруда празникът ще продължи с празнично шествие от гарата до центъра на балканското градче. От 12:00 ч. до 13:00 ч. на площада ще се вият кръшни български хорца, а след това в салона на читалището ще започне официалната част, с изпълнения на местни и гостуващи самодейци. От 14:30 ч. до 15:30 ч. всеки ще има възможността да се наслади на самостоятелна разходка из града, а влакчето ще потегли обратно точно в 15:50. Прибирането в Септември е предвидено за 19:04 ч.

По повод националния празник в Сливен ще се проведе първото по рода си мащабно шествие „По пътя на безсмъртието“. Ще видите 140-метров трибагреник носен от 140 войници, а също и 140 гайди, последвани от 140 полицай и пожарникари. Ще има също и лекоатлетическа щафета „Освободител“ за всички желаещи, както и още много патриотични изненади!

В Габрово пък честванията ще започнат още в 8:30 с издигането на националното знаме. След което ще последват програма на връх Шипка, което както знаете винаги е мащабно събитие с много интересни неща!

На 3 март, събота, по повод Националния ни празник архиерейският наместник на котленска духовна околия свещеноиконом Димитър Сотиров ще отслужи празничен молебен в храм „Св. Троица“. Началото на молебена е от 9:00 часа, а от 11.00 часа на пл. „Възраждане“ ще се състои Празнична света литургия посветена на 3-ти март. От 11.20 часа ще започне церемонията по издигането на националното знаме на България пред сградата на община Котел, на която ще присъства кметът Коста Каранашев. След официалната част празничната програма ще продължи с участието на Детска група за автентичен фолклор към ЦПЛР-Котел, с ръководител Николай Генов на площад „Възраждане“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град