забавна наука

Начало | забавна наука | Хеликоптери срещу самолети – кой е по-интересен и по какво се различават

Хеликоптери срещу самолети – кой е по-интересен и по какво се различават

Аз детето | 2018-11-15

Хеликоптери срещу самолети – кой е по-интересен и по какво се различават

Елегантните форми и бързите скорости на самолетите могат лесно да учудят хората. Това обаче, което е по-интересно за нас са хеликоптерите. Те са по-малки и далеч не толкова бързи, но пък са доста впечатляващи. Особено когато са във въздуха със своята огромна перка. Пък и след като научите какво могат да направят хеликоптерите, ще ги харесате още повече. Самолетите може и да са по-големи и да летят много по-бързо, но ако правим класация – вертолетите определено ще заемат първото място. Ето сега ще разберете защо! За разлика от самолетите, хеликоптерите имат въртящи крила, наречени перка или ротори. С въртенето на перката те създават подемна сила, която позволява на хеликоптера да се издигне във въздуха. Роторите на хеликоптера изпълняват същата функция като крилата на самолета. В допълнение към роторите на покрива хеликоптерите имат и ротор на опашката си. Задният ротор може да се обръща на различни посоки, позволявайки на хеликоптера да се движи напред, назад и настрани.

Точно заради тази разлика с крилата на самолета вертолетите могат да правят много неща, които самолетът не може. Например, хеликоптерите могат да се движат направо нагоре или надолу и да стоят във въздуха без да се движат. Те могат да летят назад и настрани. Те дори могат да излитат или да кацат без писта! Тези възможности правят вертолетите идеални за много задачи. Те са били използвани от военните в продължение на много години, за да придвижват войски, да доставят запаси и да служат като летящи линейки.

Тяхната мобилност им позволява да стигнат до хора на труднодостъпни места, като планини и океани. В някои държави хеликоптерите често се използват и от медиите, за да докладват за новините и трафика. Поради способността им да се движат и да кацат без писта, хеликоптерите са идеални за преместване на големи предмети. Те могат да бъдат използвани и за пренасяне на големи количества вода за борба с горските пожари.

Бащата на модерния хеликоптер е Игор Сикорски, руски авиационен инженер. Той най-напред подал патент за дизайн на хеликоптер през 1931 г. Първият работещ прототип на неговия дизайн обаче прави успешен полет 8 години по-късно. Вие някога бихте ли искали да управлявате вертолет? Сигурни сме, че можете да го направите! Ще ви отнеме доста време за обучение. Хеликоптерите се управляват много по-трудно от самолетите. При самолетите всъщност често пилотът е необходим само за кацането и излитането. През останалото време самолетът се направлява от авиодиспечера. За хеликоптерите обаче е необходима постоянна концентрация. Пилотите на хеликоптери трябва да използват двете си ръце и двата си крака, за да могат да управляват!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град