За родители

Начало | За родители | Германия забрани детските „умни“ часовници

Германия забрани детските „умни“ часовници

Аз детето | 2017-11-21

Германия забрани детските „умни“ часовници

Германски регулатор забрани продажбите на т. нар. умни часовници за деца, като ги определи като шпионски устройства, съобщава Би Би Си. Устройствата, които приличат на часовници и имат сим карта, ограничени функции за обаждания, интернет връзка и GPS, са предназначени за деца от 5 до около 12 години. Федералната агенция за мрежи предупреди родителите, чиито деца имат такива устройства, да се откажат от тях. В изявление агенцията съобщи, че вече е предприела действия срещу няколко фирми, които предлагат такива „часовници“ по интернет.

„Чрез мобилно приложение родителите могат да използват такива часовници, за да слушат незабелязано какво става около детето и тези устройства следва да се разглеждат като непозволена предавателна система“, заяви Йохен Хоман, президент на федералната агенция. „Според нашите проучвания такива часовници са били използвани за подслушване на учители в час“, се казва още в изявлението, в което училищата са призовани да обръщат повече внимание на такива часовници сред учениците.

Експерти коментират, че решението на германския регулатор може да изиграе решаваща роля за пазара на интернет устройствата. „Слабо защитените „умни“ устройства често позволяват навлизане в личното пространство. Това е особено опасно, когато часовникът позволява проследяване на деца – тези, които са предназначени да помагат за тяхната безопасност“, коментира Кен Мънро, експерт по сигурността в компанията за киберсигурност „Пен тест партнърс“. Той добавя, че все още няма достатъчно регулации по отношение на тези продукти, което позволява на производители да продават опасно незащитени устройства.

Наред с това притеснения за уязвимостта на „умните“ часовници периодично се появяват в последните години. Би Би Си припомня, че през октомври Норвежкият съвет на потребителите съобщи, че някои детски часовници имат уязвимости, например предаване или съхранение на данни без криптиране. Това означава, че непознати, използвайки основни хакерски техники, могат да проследят дадено дете, докато то се движи или пък да го накарат „да се появи“ на коренно различно място. Към момента не е известно дали решението на властите в Германия за забрана на устройствата е базирано на притеснения за поверителността, или е заради установени пробиви в сигурността, подобни на разкритите от Норвежкия съвет на потребителите и други организации.

Би Би Си посочва, че ръководителят на сектора за дигитална политика на норвежкия регулатор Фин Мирстад призова за приемането на общи за Европа мерки, за да се повиши сигурността на тези устройства.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град