зоокът

Начало | зоокът | Ех, тези малки гълъби! Къде са се скрили?

Ех, тези малки гълъби! Къде са се скрили?

Аз детето | 2017-08-16

Ех, тези малки гълъби! Къде са се скрили?

Представете си следното: седите си в парка или просто някъде навън и похапвате бисквити. Ама от онези най-вкусните и най-ронещите се. В момента в който малко трохи попадат около вас, сякаш надушили ги идват едни сиви, понякога и бели и красиви птици, които решават да споделят тази част от бисквитите ви. Гълъбите – всички сме виждали гълъби. Те са част от всяко населено място и е невъзможно да не ги забележиш. Навсякъде където отидете има гълъби – летят, кълват, а понякога дори си гукат. Тези птици обаче са и доста мистериозни. Да, наистина са такива, защото замислете се, някога виждали ли сте бебе гълъб. Не, нали? Със сигурност обаче сте виждали бебе лястовичка, което да се показва от гнездото си в очакване на храна или поне сте чували как писука. Чували ли сте обаче как бебе гълъб писука... Ето това си е чиста мистерия. Да не би гълъбите да се раждат направо възрастни и големи? Естествено, че не. Природата не е такава!

Обяснението за тази мистерия е много по-просто и логично. Местата на които гълъбите гнездят – това е! Въпреки че гълъбите са навсякъде около нас, те избират скрити места за гнездата си – изоставени сгради, покриви или под мостове. Освен това гълъбите са много добри родители – те не гонят малките си от гнездото и им носят храна постоянно, докато не навършат 40 дни. Този период е достатъчен за гълъбчетата, за да се превърнат в самостоятелни птици, които приличат на възрастните гълъби. И все пак има начин да разпознаете по-младите птици от останалите – те нямат типичните зелени или лилави пера около врата, защото те са присъщи само на по-старите птици.

Ето защо никога не сме виждали малките гълъбчета по улиците. Затова пък можем да видим колко интересни са на снимка. Прилича ни на малък птеродактил, а на вас?

Снимки: pexels.com

Ако обичате птиците, то трябва да видите още:
Що за птица е тъпоклюната кайра?
Кой е безстрашен и бърз като мълния? Колибрито разбира се!
Защо птичките пеят толкова добре?
Алпийският бързолет – най-добре летящата птица в България
Това са те: най-красивите птици в света!



Коментари
1 коментар

Валерия , ,

Публикувано на 07.04.2020

Здравейте, каква мистерия, когато се излюпват голи и сляпи, къде искате да ги видите. Когато порастват на месец започват да летят по родителите си и писукат около тях на улицата (например), за да ги нахранят. Споделете мнението си за мистериозността на един истински гълъба, ще ви се изсмее в лицето.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град