България

Начало | България | Домът на хумора и сатирата в Габрово – най-забавното място на света

Домът на хумора и сатирата в Габрово – най-забавното място на света

Аз детето | 2018-07-22

Домът на хумора и сатирата в Габрово – най-забавното място на света

„Имало едно време едно българско селище в полите на Балкана, където от сутрин до здрач ехтели чукове и наковални; кожари, абаджии, ножари, папукчии и гайтанджии майсторели изделия за чудо и приказ, впрягайки двигателната сила на водата. А сетне впрягали каруците си и се спущали към полето, за да продават своите ножове, брадви, гаванки, солници, шаяк, гайтан, грънци, пищялки – всичко. Ала за да им върви търговията, тези балканджии трябвало да умеят да вземат ума на клиентите си, да се шегуват, да се пазарят, да питат и разпитват.“

Така започва историята на град Габрово! Днес вече хората от града определено не са такива занаятчии или поне не произвеждат ножове и гайтани всеки ден. Едно обаче се е запазило от тогава до сега и е станало символ на града. Досещате ли се кое е то? Чувството за хумор разбира се! Габровци са най-популярни със своето умение да разсмиват всеки, което за нас е най-хубавото умение на света! За тази най-спестовна и остроумна част от българското население се разказват многобройни анекдоти. Именно те са създали феномена „Габровски хумор“, който е жив и здрав и днес. Няма как да не сте чували поне една от многобройните шеги за габровци!

„Казват, че габровци режат опашките на котките, за да се затваря по-бързо след тях вратата и да не изстива собата (стаята).“ Ето защо черната котка с отрязаната опашка се е наложила като траен символ на град Габрово. Казват още, че слагат кранчета на яйцата, та да си източат толкова, колкото им трябва – зер цяло яйце е много за една чорба!...че нощем спират часовниците си, за да не им се изтъркват чарковете. И още куп толкова забавни анекдоти.

Най-весело обаче е в прочутия Дом на хумора и сатирата! Смятаме, че той е единствен в света и няма по-уникален от него в нито едно кътче от планетата Земя! Все пак наследството на Габрово е много богато и трябва да бъде запазено някъде! Така Домът на хумора и сатирата става реалност на 1 април, 1972 г. Основен двигател за реализирането на мащабната идея е първият директор на дома – Стефан Фъртунов (1926-2010), юрисконсулт по професия, но и запален събирач на габровски анекдоти. През 70-те години на 20-и век Габрово е домакин на Национален фестивал на хумора и сатирата, в рамките на който се провеждат карнавал, национални и международни изложби на карикатура, международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика, народно състезание по остроумие, национална награда за хумор и сатира в литературата, фестивал на комедийния и анимационния филм и други. В бъдеще основен организатор на всички тези изяви е Домът на хумора и сатирата.

Така започва бурното развитие на един модерен културен музей под мотото „Светът е оцелял, защото се е смял“, измислено от именития български сатирик Радой Ралин. В периода 1979-1990 година Домът натрупва богат художествен фонд от хумористични и сатирични произведения; провежда международни и национални конкурси. Днес, Домът на хумора и сатирата продължава да изпълнява своята мисия – „да поощрява създаването на хумористично творчество, като организира международни конкурси, изложби и форуми по въпросите на хумора и сатирата; да съхранява и популяризира хумористичното наследство на народите, отчитайки спецификата и традициите на всяка нация; да изпълнява ролята на посредник и чрез силата на общочовешкия хумор да хвърля мостове между позиции на противопоставяне и нетолерантност в името на разбирателството и взаимното зачитане на народите по света.“

Вие някога ходили ли сте там, какви са вашите впечатления! Споделете с нас в коментарите!

Снимки и източник на информацията: humorhouse.bg

Ако искате да научите и други неща за най-интересните музеи у нас, вижте още:
Регионалният етнографски музей в Пловдив – пазител на българската културна история
Музеят на солта в Поморие – единственият по рода си



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град