новини детски

Начало | новини детски | До края на ноември поставят безплатно силанти на деца от 5 до 8 години

До края на ноември поставят безплатно силанти на деца от 5 до 8 години

Аз детето | 2019-10-15

До края на ноември поставят безплатно силанти на деца от 5 до 8 години

До 30 ноември 2019 продължава кампанията за безплатно силанизиране на първите постоянни молари при деца 5-8 години, съобщиха от Българския зъболекарски съюз. Програмата е Национална и се финансира от Министерство на здравеопазването. Важно е всички родители да заведат на преглед децата от възрастовата група 5-8 год., тъй като често пробивът на постоянните зъби не се установява от тях навреме. Колкото по-рано се поставят силантите, толкова профилактиката е по-голяма и зъбите са предпазени от развитие на кариес от най-ранен етап.

Манипулацията представлява запечатване на фисурите (цепнатини) на първите постоянни дъвкателни зъби със силант (фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор). Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%. Предварително се почистват дъвкателните повърхности много внимателно, за да се премахнат вредните налепи. Областта около фисурите се обработва с гел, осигуряващ по-здравото залепване на материала. След това се подсушава и фисурите се покриват с гладък защитен слой, като процедурата е напълно безболезнена.

Причината да се използват защитни силанти е, че дъвкателните повърхности на кътниците при децата не са гладки. Те имат ямки и цепнатини, които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака свободно се развива и причинява зъбен кариес. Изследванията на зъбния кариес показват, че около 84% от кариесите във възрастта между 5 и 17-годишна възраст се развиват в тези дупки и цепнатини. На интернет страницата на Министерството на здравеопазването всеки може да получи допълнителна информация за оралните заболявания и тяхната профилактика, да се запознае и да ползва пълнометражен анимационен филм и образователни листовки, да осъществи контакт с регионалните координатори и изпълнителите на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 г. в България.

Всеки родител може да посети специалист, след предварително записване при лекар по дентална медицина, който е включен в изпълнението на тази Програма. Имената могат да бъдат намерени, по области и населени места, на уебсайта: www.oralnaprofilaktika.bg, както и да бъдат направени консултации на безплатен телефон: 0800 14 546. Тази година, регионалните координатори ще организират и провеждат по места семинари с деца и ученици. Темите, по които ще се провежда обучението, са „Методи и средства за поддържане на стриктна орална хигиена при децата“; „Практическо обучение на децата на методите на оралната хигиена“, „Силанизирането, като профилактична дейност – същност, технология, ефект“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град