спорт

Начало | спорт | Десет от най-любопитните факти за баскетбола

Десет от най-любопитните факти за баскетбола

Аз детето | 2017-08-21

Десет от най-любопитните факти за баскетбола

Баскетболът е една от най-популярните игри в съвременния спортен свят, като претърпява редица промени в развитието си през годините. В тази статия ще ви запознаем с някой от най-интересните от тях.

Факт 1

През 1891 г. учителят в YMCA Спрингфийлд, Масачузец – Джеймс Нейсмит, измисля баскетболната игра, като първите кошове са били направени от кошници за праскови.

Факт 2

Първата баскетболна среща се провежда на 20-ти януари в далечната 1892 година, като баскетболното игрище по това време е било два пъти по-малко от съвременното игрище в Националната Баскетболна Асоциация (НБА). Броят на играчите във всеки един от отборите е бил 9, а за целия мач е отбелязана само една точка.

Факт 3

През 1913 година за първи път се решава долната част на мрежата да бъде оставена отворена, за да може топката свободно да преминава през нея, докато преди това играчите е трябвало да изваждат коженото кълбо всеки път, когато отбележат точка.

Факт 4

Друго значително подобрение в играта е поставянето на таблата зад кошовете, като първоначалната причина за това нововъведение е доста интересна. Тълпата, която е гледала баскетболните срещи от балконите понякога се е намесвала в играта и е отбивала топката от коша, като таблата, тогава направени от наплетен кабел, са поставени именно за да пречат на хората гледащи мача да достигат до топката.

Факт 5

Първоначално цветът на баскетболните топки е бил кафяв, но поради слабата видимост на коженото кълбо по време на игра се е наложило той да бъде сменен. През 1950 година, Тони Хинкъл се спира на оранжевия цвят, който и до ден-днешен се е запазил като стандарт в съвременния баскетбол.

Факт 6

През 1967 година забивките в коша, един от най-атрактивните елементи в баскетбола, е бил забранен. Но за радост на всички фенове на играта той отново е бил разрешен през 1976.

Факт 7

През 1986 г. за първи път е въведена линията за три точки, като тя се намира на 6.70 или 7.20 метра от центъра на коша.

Факт 8

Майкъл Джордан е една от легендите на съвременния баскетбол, като неговия рекорд от 5 987 отбелязани точки в плейофите все още не е подобрен. С изключителния талант, който притежава Джордан ще остане запомнен завинаги в баскетболната история.

Факт 9

Карим Абдул Джабар все още е рекордьор по най-много отбелязани точки. В своята професионална баскетболна кариера в НБА, която продължава 20 години, той отбелязва внушителните 38 387 точки.

Факт 10

На 2-ри март 1962 година центърът на Филаделфия Уилтън Норман „Уилт“ Чембърлейн поставя рекорд по най-много отбелязани точки за един мач, като нанизва сто точки в двубоя срещу Ню Йорк.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град