сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Да се погрижим за нашите съседи птичките с интересна хранилка от портокал

Да се погрижим за нашите съседи птичките с интересна хранилка от портокал

Аз детето | 2023-11-27

Да се погрижим за нашите съседи птичките с интересна хранилка от портокал

Толкова сме свикнали с тях в забързаното си ежедневие, че често ги приемаме като фон, като част от света, която никога не може да изчезне. Истината обаче е друга, тяхното оцеляване зависи от нас, а нашето оцеляване – от тях. Всичко в света ни е една голяма екосистема и дори само една малка част от нея да се загуби, всичко ще се промени или дори ще изчезне. Например често приемаме дърветата като част от пейзажа и хич не се замисляме, че точно те осигуряват така необходимия ни чист въздух, а дори и прохлада и сянка през лятото. Освен това в самите дървета също има много обитатели – насекоми и птици, които им помагат. Кълвачът например, тази чудесна птичка, яде така вредните за дървото насекоми и благодарение на него то продължава да расте. Ето това е екосистемата. Но представете си какво би било ако изведнъж кълвачите изчезнат... По дърветата ще бъде пълно с вредни насекоми и те накрая биха ги съсипали. Така е и с всички други птици, дори най-малкото врабче помага на природата и на света в който живеем. Така че защо да не му помогнем и ние, особено в студеното зимно време.

Сигурно знаете, че много от птиците, които познаваме, като кълвачи и врабчета, а също и синигерите, не напускат никога нашата страна и остават да зимуват тук. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семена. Затова ви предлагаме да направите тази чудесна и лесна хранилка за птички от портокалова кора. Те няма как да ви го кажат, но знайте – ще ви бъдат страшно благодарни.

Обичате да ядете портокали, нали, или пък да си правите портокалов сок? Тогава просто разрежете портокала на две половини, това даже ще стигне за две хранилки и внимателно извадете ядливата част, като се опитате да не наранявате кората, не е хич трудно. Хапнете си портокала или си направете вкусен сок и след това е време за хранилката. Много е просто.

Ще ви трябват още семки или трохички от хляб, дебела връв, панделка, прежда и молив – това е всичко. След това с молива пробийте по една дупка и от двете страни на портокаловата кора. Прокарайте конеца през дупките и го завържете на хубав възел отгоре. Трябва да знаете, че колкото е по-дълъг, толкова по-добре. След това просто излезте и закачете на близкото дърво.

Ще видите как след няколко дни ще е пълно с птици, които ще пеят щастливо от невероятната находка. А можете дори да видите някоя катеричка, която е дошла да види за какво е всичкият този шум и също е решила да се почерпи. :-)



Коментари
1 коментар

Виктория Тодорова, 11 г.,

Публикувано на 01.11.2017

Страхотна идея за хранилка!А ако нямаме портокал ,може ли от кора от грейпфрут?

От редакцията: Разбира се, даже ще е и по-голяма така и ще има място за повече птици и храна. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град