важните неща

Начало | важните неща | Да преборим ученето – съвети как да учим по-лесно и бързо

Да преборим ученето – съвети как да учим по-лесно и бързо

Аз детето | 2018-01-30

Да преборим ученето – съвети как да учим по-лесно и бързо

Как се научихте да карате колело? Най-вероятно някой ви е показал, бил е с вас първите няколко пъти и след това вие сте продължили сами и постепенно сте ставали все по-добри. Същото е и с ученето на уроците. Повярвайте, ученето на уроци в училище е същото като ученето да караш колело. Никой не се ражда научен, нито пък се ражда със знанието как се учи. Така че, за да учите добре също като при карането на велосипед, трябва да научите няколко неща, в случая няколко практики и полезни съвети при ученето и да ги прилагате.

Но защо трябва да ползваме специални съвети за учене? Много просто – така ще запомняте уроците по-бързо и лесно и ще имате повече свободно време за игра и забавления. Каква по-добра причина от тази да опитате.

Така че опитайте тези лесни стъпки и ще се уверите, че помагат.

Бъдете внимателни и слушайте в час

Всеки родител и учител също е бил дете и ученик и всеки познава изкушението да си мисли за нещо свое докато учителя говори, да рисува, да си разменя бележки със съучениците или дори да чати с приятели. Но това е само във ваша вреда. Представете си колко хубаво би било докато сте в час да научите почти целия урок и после да сте свободни да правите всички тези неща, че и повече. Ето какво имаме предвид: когато слушате още в часа и дори си водите бележки, вече ще сте се запознали с повече от половината урок, а след като се приберете вкъщи и го прочетете то ще е почти само за припомняне. Освен това ще е хубаво, че по този начин ще можете да разкажете урока или да напишете отговор на въпроса по него със свои думи, нещо, което учителите ценят и няма да ви обвинят, че преписвате. За всеки един учител не са важни толкова оценките, те са им просто задължение, колкото това, че сте разбрали наученото. Ако не беше така, нямаше дори да имаме нужда от часове, просто щяха да дават един учебник по история и да казват „ето четете си го“. Часовете са точно за това, за да обясни учителят нещата и вие да ги запомните от него. Учебниците са само за преговор.

Физическите упражнения „прочистват главата“

Тренировките са от голяма полза за нашето тяло, но също и за мозъка ни. Те могат да подобрят способността за обучение и паметта. Така че ако сте блокирали, опитвайки се да продължите някакво съчинение или труден математически проблем, разходете се навън или покарайте малко велосипед или плувайте ако е възможно. Доказано е, че физическите упражнения стимулират когнитивните способности и на по-млади, и на по-възрастни хора.

Учете с приятел или поне му споделяйте наученото

Може би сте забелязали, но дори и да не сте, опитайте следното – споделете нещо от урока по човек и общество например с приятел, някой прост факт и след това продължете да учите, каквото имате. На другия ден, че дори и няколко часа след това със сигурност ще забележите, че информацията, която сте споделили е също и най-добре запомнената. Това е така, защото този начин е доста ефективен за допълнително затвърждаване на новата информация в мозъка. Обясняването на нещо със свои думи помага новите знания да се разберат по-добре. Още по-голям е ефектът ако учите със съученик – освен, че се запомня лесно и е по-приятно. В крайна сметка така ще изглеждате умен и ще научите и другите на нещо интересно и всички печелят.

Свързвайте новите неща с това, което вече знаете

Учени от Университета Лома Линда (Loma Linda University) препоръчват техника за по-ефективно обучение, която свързва новата информация с неща, които вече знаем. „Например, ако учите за Ромео и Жулиета, може да свържете това, което учите за пиесата с предварителните познания, които имате за Шекспир, историческия период, в който живее авторът и друга полезна информация“, пише в сайта на университета.

Наспивайте се добре

В даден момент се е случвало на всеки – утре имате важен тест и се чувствате така сякаш главата ви е празна и не знаете нищо, не можете да си спомните дори колко е 2+2. Най-важното е да не изпадате в паника и да не започвате да учите отново. Мозъкът ви се нуждае от време, за да осмисли цялата информация, която сте му дали. Затова ще е по-добре да легнете да поспите и утре сутрин да станете по-рано, за да си преговорите. По-вероятно е дори да нямате нужда от преговор, ще се изненадате какво ще ви даде хубавият сън!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град