За родители

Начало | За родители | Да отучим детето от още 5 най-често срещани лоши навика

Да отучим детето от още 5 най-често срещани лоши навика

Аз детето | 2020-02-03

Да отучим детето от още  5 най-често срещани лоши навика

Според най-нови изследвания на детски психолози от Франция, когато децата използват малки лъжи като „не изядох аз целия шоколад“ или „кучето бутна саксията“ всъщност развиват някои важни социални умения свързани с емпатията, сътрудничеството и грижа за другите. Това обаче, както и много други поведения, са нежелани от всеки родител, а за останалите веднага са признак на лошо възпитание. Макар в повечето случаи смученето на палеца, бъркането в носа и „искам това веднага“ са просто фази, които децата обикновено израстват, можете да помогнете на детето си да ги преодолее по-бързо. Затова събрахме най-практичните съвети за родителите, които искат да се отърват по-бързо от най-често срещаните лоши навици при децата.

Дърпане на косата

Дърпането на косата е неприятен навик, който може да се проявява от време на време при много деца, обаче за по-тревожните деца това е вид успокояване. Може да се счита за нормално, ако вашето малко дете го надрасне до 3-4-годишна възраст, но ако то продължава за по-дълъг период, определено трябва да предприемете действия:

  • Опитайте се да не обръщате вниманието на детето си към факта, че го прави, защото това само ще го влоши. Вместо това се опитайте да говорите с него и да му помогнете да разбере защо се проявява това поведение.
  • Помогнете му да намери други начини да освободи енергията си и да се успокои с дейности като танци, занимания със спорт и т. н.
  • Намерете алтернатива. Например, дайте на детето си кукла с дълга коса, така че да може да играе с косата на куклата, вместо със своята.

Използване на обидни думи

Това поведение е невъзможно да се избегне при отглеждането на дете. Докато малките деца понякога могат да кажат по-безобидни думи, по-големите деца могат целенасочено да обиждат, като използват лош език. И макар че е неизбежно детето да научи някоя и друга лоша дума и да я използва, когато това му стане навик, вече е голям проблем. Ето и какво можете да направите в този случай:

  • Уверете се, че вашето любимо дете получава достатъчно внимание. Дете, което има достатъчно внимание и възможности да бъде изслушано, най-вероятно няма да използва обиден език.
  • Внимавайте с телевизионните предавания, музиката и интернет съдържанието, което вашето дете вижда и слуша. Откровено поговорете с него за това и поставете определени граници, така че да разбере кое е правилно и кое не е.
  • Не прекалявайте с реакцията си и не проявявайте гняв, вместо това се опитайте да намерите начини да обясните, че хлапето трябва да бъде уважително към всички и че този вид поведение ще бъде наказано.
  • И, разбира се, не забравяйте да следите собствения си език. Винаги говорете по подходящ начин с децата и партньора си, защото, очевидно, вие сте пример за подражание на вашето дете.

Лъже

Има няколко причини, поради които детето ви може да лъже: да прикрие нещо, да направи една история по-вълнуваща, да привлече внимание, да получи това, което иска. Обикновено децата започват да лъжат около 3-годишна възраст, но това става по-често при 4-6 години, а лъжите стават по-сложни, тъй като децата започват да разбират как мислят другите. Ето няколко доказани съвета, за да се отървете от този навик:

  • Насърчете детето си да казва истината. Без значение какво е направило грешно, кажете му, че се радвате, че ви е казало истината.
  • Помогнете на малкото си да избягва ситуации, в които може да почувства нужда да лъже. Например, ако влезете и видите, че е разляло мляко, не питайте кой го е направил. Вместо това му кажете, че виждате, че е станал инцидент и че сега можете да го почистите заедно.
  • Говорете за лъжата с детето си. Опитайте се да обясните, че лъжата винаги е лоша във всяка връзка.

Бършат се от дрехите си

Децата (и някои възрастни също) имат този гаден навик – да си бършат ръцете с дрехите. Бършат се от храна, мръсотия или боя, и докато не можете да контролирате това, когато детето ви играе на открито, вероятно ще искате да го научите да бъде по-внимателно, поне у дома:

  • Винаги давайте на детето си салфетка, когато яде. Направете това редовен навик, а също така му напомнете да избърсва устата си и да не забравя за ръцете си.
  • Осигурете му салфетка или кърпа по време на някои разхвърляни дейности, като рисуване.
  • Не се ядосвайте заради това. Никое дете никога няма да разбере урок, ако бъде обезкуражено, като му се крещи.

Твърде много време пред екрана

Статистиката за времето пред екрана за децата е доста плашеща. Например деца под 6 години прекарват над 2 часа на ден, гледайки телевизия или играейки игри. Пристрастеността към технологиите определено не е добра за развитието на детето и всеки родител трябва да е наясно с това.

  • Бъдете пример за вашето дете. Ако то види как четете книга, вместо да сте на телефона си, по-вероятно е и то да иска да чете.
  • Прекарвайте време, забавлявайки се заедно. Вместо да гледате телевизия, докато сте у дома, опитайте се да се занимавате с различни дейности като игра или рисуване.
  • Задайте ограничение за време за телевизионни предавания и игри. Разбира се, че е трудно да изключите телевизора напълно, но ограничаването му до по-кратък период от време ще помогне много.

Прочете и за останалите 5 лоши навика и как може да се отървете от тях!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град