зоокът

Начало | зоокът | Да научим пернатия си любимец да говори като следваме тези 5 съветчета (2 част)

Да научим пернатия си любимец да говори като следваме тези 5 съветчета (2 част)

Аз детето | 2019-11-15

Да научим пернатия си любимец да говори като следваме тези 5 съветчета (2 част)

Искате ли да имате за домашен любимец един пернат летящ приятел? Оказва се, че много деца искат и всъщност папагалите вече са по-обичани дори и от котките и кучетата! Това е така поради ред причини. Основните обаче са, че тези животни се гледат по-лесно, много са красиви, а също така могат и да се научат да говорят. Много деца искат и в крайна сметка получават папагали като домашни любимци, защото се надяват да имат забавно словесно взаимодействие с тези уникални и интелигентни същества. Те могат да имитират каквото им кажете, а понякога дори изглежда така все едно провеждат цял разговор с вас. Колко време обаче им трябва на пернатите, за да научат това? Определено повече отколкото търпението ви може да издържи. Затова предлагаме 10 съветчета (останалите 5 можете да прочетете тук), които определено ще накарат пернатия ви приятел да проговори по-бързо и лесно.

Бъдете търпеливи

Точно както различните хора учат с различна скорост, така и различните птици. Някои птици са способни да усвоят буквално стотици думи само за няколко месеца, докато други могат да научат само няколко. Отчасти скоростта, с която се учи една птица, зависи от това колко често тренирате – някои птици обаче просто няма да научат определени звуци, независимо колко често се опитвате да ги научите. Бъдете търпеливи, поставете разумни очаквания и започнете докато птичето е малко. Докато повечето папагали няма да повтарят това, което чуват от дни до седмици, след като започнат да слушат, те все още усвояват и обработват това, което казвате. Така че, колкото по-рано започнете да говорите с тях, толкова по-скоро те вероятно ще започнат да ви говорят.

Давайте почивки

Птиците се учат чрез мимикрия и ще трябва да повторите дума и да давате лакомство отново и отново, за да научите вашия папагал на нов речник. Най-добре е обаче да не събирате твърде много повторения за един ден. Пет или шест повторения на думи, всяко последвано от малка уникална почерпка, е достатъчно за повечето птици за един ден. Повече от това може да бъде твърде изморително или разочароващо за един папагал и той може да загуби интерес към тренировките.

Не ги притискайте

Точно както хората имат добри и лоши дни, когато става въпрос за учене, така и птиците. Някои дни вашата птица може да е твърде уморена или разсеяна, за да се съсредоточи. Ако вашата птица изглежда незаинтересована в даден момент, направете почивка и опитайте отново в друг ден. Опитайте се да не се разочаровате. Всички сме с разнообразно настроение, както и нашите папагали.

Приемете, че пернатото си има граници

Някои птици ще научават нова дума в нейната цялост веднага, докато други птици ще повтарят само част от думата в началото. Някои птици никога не могат да кажат дума толкова ясно, колкото самите вие. Ключът към обучението на птица да говори е последователно възнаграждаване на папагала веднага след като той направи всеки опит да каже дори част от думата. Не всички папагали обаче могат да бъдат научени да говорят бързо и ясно. Много от видовете ще издават определени звуци в отговор на човешкото поведение, като например опит да се сбогуват всеки път, когато вратата се затвори, ако собственикът се сбогува всеки път, когато излиза навън. Въпреки това, птичият вариант на „сбогом“ може да е просто подсвиркване или по-особено чуруликане, а не действителната дума. Езикът и комуникацията за всяка птица са различни. Бъдете благодарни на усилията на вашата птица да угажда и да взаимодейства с вас, дори ако не говори идеално или като тази, която сте гледали на клипче в интернет. Може и да не ви изглежда така, но птичето със сигурност се старае да ви угоди.

Обичайте папагала си, защото той може да ви забавлява по много начини

Говоренето с човешки думи е само едно от многото невероятни неща, които папагалите предлагат като домашни любимци. Някои папагали не говорят добре, но могат да бъдат научени да изпълняват невероятни трикове, докато други предпочитат просто да бъдат държани и гушкани. Папагалите могат да бъдат феноменални домашни любимци по толкова различни причини. Ако говорещият папагал е това, което искате, изберете си подходящия вид птица и бъдете готови да отделите доста време, за да я научите и обучите. Но ако усилията на вашия папагал в крайна сметка звучат по-скоро като всичко друго, но не и реч, просто не забравяйте да продължите да цените домашния си любимец. Папагалите са страхотни домашни любимци по ред причини и говоренето е само една малка частица от тях.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град