интересно

Начало | интересно | Буктрейлър направи и приятелите по любимата си книга запали

Буктрейлър направи и приятелите по любимата си книга запали

Мирела Любенова | 2018-01-19

Буктрейлър направи и приятелите по любимата си книга запали

Не се съмняваме, че си знаете колко хубаво е да четеш книги. Естествено хубаво е да правиш и други неща и да имаш и още интересни хобита, но винаги сме смятали, че четенето на книги е едно от нещата, които всеки човек трябва да прави понякога в свободното си време. Знаете ли обаче кое прави книгите още по-хубави – възможността да ги обсъдиш с приятел. Няма нищо по-приятно от това да знаеш, че има с кого да споделиш любимите си моменти, да обсъдите характера на любимия си герой, че дори и да поспорите дали добрият всъщност е толкова добър или пък да обсъдите теории за някоя мистерия, която все още не се е разкрила.

Още по-хубаво е чувството да знаеш, че именно ти си накарал приятеля да хареса тази книга. Усмивка и дори гордост чувства всеки, който чуе нещо като „Хей, онази книга за която ми казваше... Започнах да я чета и е толкова интересна, не мога да се откъсна от нея!“. Това става лесно, винаги можете да им разкажете за нея. Но знаете ли, има един още по-интересен начин, който ще е забавен не само за приятелите ви, но и за самите вас. Особено приятен и дори полезен ще е за тези от вас, които обичат да измислят истории, да правят анимации или просто да обработват видео на компютъра. Този начин се нарича буктрейлър и вече е доста популярен в света, но не и у нас. Така че ето ви още един бонус: вие ще сте едни от първите, които ще правят буктрейлъри у нас. Това си е супер готино! Ако не знаете какво е това първо не забравяйте да прочетете ето тук!

Сега дойде моментът да ви дадем няколко насоки за това как да си направите буктрейлър. Няма как да ви дадем точни стъпки, защото той зависи от вашето въображение и книгата, която искате да представите, но имаме няколко основни насоки, които да следвате!

Първото, което трябва да направите е естествено да изберете книга. Сигурни сме, че вече се сещате поне за три, така че да продължаваме. Помислете или пък прочетете отново най-интересните моменти от книгата. Тези, които са ви направили най-голямо впечатление, изберете няколко цитата и измислете сценарии. Това е наистина важно! При това тук не става въпрос да разкажете цялата книга, а само любим откъс, такъв който според вас ще се хареса и който няма да разкрива твърде много от цялата история. Половин страничка сценарии е напълно достатъчна, защото както знаете трейлърите са кратки, а същото важи и за буктрейлърите!

Най-простите такива могат да бъдат създадени с помощта дори и на Power Point или друга програма за презентация и снимки. Правите си презентация с картинки и няколко изречения, които да разказват историята и сте готови. Ако пък искате вашия буктрейлър да е малко по-сложен и да има повече движение можете да използвате и програми като Windows Live Movie Maker или Windows Movie Maker. За да направите видеото лесно възприемано от зрителите, изберете ясни шрифтове и запомнете: видеоклипът трябва да съответства на текста на книгата.

Има и още един вариант, който със сигурност ще ви хареса. Ако заедно с още няколко приятели или пък защо не родители имате обща любима книга, просто снимайте нещо като филм. Всеки трябва да изиграе ролята на определен герой свързан с историята. Това си е един наистина забавен проект! Ако обаче сте избрали някой от горните два варианта, то ще ви трябват снимки, илюстрации, музикален съпровод, текстови слайдове. Това е! Всичко друго зависи от вас и за да се вдъхновите още малко сега ще ви покажем няколко любителски буктрейлъра направени от деца точно като вас! Не се съмняваме, че с няколко опита и малко вдъхновение и вие можете да направите подобни шедьоври.

Какви точно са видовете буктрейлъри ще ви разкажем скоро. Сега измислете сценария за вашия и след това ще можете да си изберете! Сега просто вижте няколко за вдъхновение!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град