важните неща

Начало | важните неща | Без настинки през зимата: 5 съвета за крепко здраве, които можете да изпълните съвсем сами

Без настинки през зимата: 5 съвета за крепко здраве, които можете да изпълните съвсем сами

Аз детето | 2020-01-06

Без настинки през зимата: 5 съвета за крепко здраве, които можете да изпълните съвсем сами

Запушен нос, болки в гърлото, кашлица или пък много сополи... Това е ужасът за всеки човек, но се случва от време на време, особено през зимата! Не си мисли, че се случва само на теб! Много хора настиват през зимата, пият сиропи и други лекарства и прекарват известно време у дома без да могат да излизат и определено не са в най-доброто си състояние. Това е така преди всичко, защото човешкият организъм въпреки всичко е слабо приспособен към резките температурни промени. А много често в зимните месеци те изобилстват. Това обаче съвсем не означава, че трябва да се примирите със ситуацията. Има някои съвсем лесни неща, които можете да направите и сами, за да не се страхувате от топлото-студеното, студеното-топлото време. Направете ги, за да не пропуснете онези излизания, когато снегът завали, защото такъв ще има и ще е много тъпо всички да се забавляват, а вие да трябва да стоите вкъщи и да пиете гадни сиропи за кашлица!

Правилната хигиена е най-простото средство

Всеки знае това, но не всички правила за задължителна хигиена се спазват. Не забравяйте да миете ръцете си, след като сте били навън и се приберете вкъщи, преди всяко хранене и, разбира се, след като сте ходили до тоалетната. Този прост метод ще ви предпази от различни инфекции и бактерии. И ако нямате възможност да използвате вода и сапун, особено преди да хапнете нещо докато сте навън, не забравяйте винаги да си носите мокри кърпички. Лесно е!

Не забравяйте за сутрешната гимнастика

Можете ли да си представите колко изненадани ще са родителите ви, ако не те на вас, а вие на тях дадете пример? Ако тази мисъл ви харесва, покажете на цялото семейство света на сутрешните упражнения. Не е нужно да ги правите много време, дори 10 минути физически упражнения ще помогнат за натрупване на енергия през целия ден, ще донесат тонус на всички мускули, ще осигурят положително настроение още от сутринта. И, разбира се, вашите мускули ще бъдат по-силни и по-красиви всеки ден. Ще видите, след като станете по-силни и изправите гърба си (имате нужда от силни мускули за това), ще изглеждате по-уверени и със сигурност ще бъдете и по-здрави.

Разходката на открито не е отменена

Опитайте се да прекарате повечето от свободното си време на открито, но не просто да седите на някоя пейка – движете се. Повечето настинки и други подобни заболявания се причиняват от отслабен имунитет, а него можете да засилите просто като се движите повече и излизате на чист въздух по-често. Така тялото ви придобива сила и става по-малко уязвимо към различни вируси и инфекции.

Яжте повече витаминозни храни

Правилното хранене и балансираната диета през зимата са основата за предотвратяване на настинки и други вирусни заболявания. Ако искате да укрепите имунитета, вашата храна трябва да бъде разнообразна, да съдържа необходимите микроелементи и естествени витамини. Моля, обърнете внимание! Не става дума за чипсове от различни производители, а за нормална здравословна храна: месо, риба, яйца, извара. Пийте натурални сокове, чай с джинджифил и лимон, яжте плодове, които съдържат витамин С.

Наблюдавайте режима за деня

За да не се разболявате през зимата и да предпазите тялото си от опасни вируси се нуждаете от правилен сън. Затова спазвайте режима за деня: лягайте си навреме и не спете до обяд. Също така е важно да съчетаете правилно часовете на учене и почивка. Трябва да имате активни, полезни и интересни дейности: спорт, танци, разходки на открито... И кажете на родителите си: един час на ден имате право да не правите нищо!

Бъдете здрави и се насладете на всеки приятен момент с вашето семейство, приятели и съученици. Споделете с тях тези прости правила, които ще ви помогнат да се предпазите от настинки и други зимни проблеми.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град