игри в дома

Начало | игри в дома | Бейзбол, „Не се сърди човече“ и математика една – и това ако не е хубава игра

Бейзбол, „Не се сърди човече“ и математика една – и това ако не е хубава игра

Аз детето | 2021-11-09

Бейзбол, „Не се сърди човече“ и математика една – и това ако не е хубава игра

Едното е спорт, другото е наука, а третото е забавна и добре позната на всички настолна игра. Ще си кажете, че между тези три неща няма нищо общо и въобще защо четете това и какво пък сме си мислили ние. Как тези три неща могат да се съчетаят, че даже и в игра. Много просто – като си я направите сами. Никога не сте виждали такава игра – защото до онзи ден не съществуваше. В действителност ни хрумна съвсем случайно, но пък се оказа, че е толкова забавна, че нямаше как да не ви я предложим. Мислехме, че ще поиграем веднъж и ще ни писне, но въобще не беше така. Забавлявахме се с часове и дори не се изморихме от смятането. Напротив – решаването на задачи никога не ни се е струвало по-лесно и сега чувстваме, че сме станали още по-добри математици. Затова сега материалите си намерете, направете и се забавлявайте безкрай. Ние ще ви кажем как!

Първо ето какво ви трябва:

  • два листа хартия
  • черен маркер
  • ножица
  • две зарчета
  • два флумастера с различни цветове

Направата на играта е наистина бърза, а забавлението е огромно.

На единия лист начертайте квадрат. Нека е голям почти колкото листа! След това при четирите ъгълчета на квадрата начертайте по едно по-малко квадратче. Най-хубаво ще бъде ако те са с различни цветове от тези на голямата фигура. После обърнете листа така че да получите форма на ромб. Единия ръб трябва да сочи към вас, другия на срещуположната страна, а останалите две на другите две страни. След което изрежете 12 еднакви малки квадрата. Най-лесно ще бъде като ги разчертаете с линия или пък просто сгънете листа на 6 части. В 12-те квадратчета напишете цифрите от 1 до 12. Това е всичко! Сега сте готови и за игра!

Ето и правилата, които всъщност са доста леснички. Сложете 12-те квадратчета на един куп отстрани. След това поставете по едно в малките квадратчета на полето. Имайте предвид, че понякога ще се наложи да ги сменяте. Играчът хвърля двете зарчета и трябва да прецени дали чрез събиране, изваждане или делене на цифрите от зарчетата може да получи някоя или пък повече от числото на полето. Ако това се получи то той взима съответното число. Имате право на четири опита, ако нито едно число не става или пък сте взели всички, то идва ред на другия играч, а ако сте взели някои от квадратчетата то трябва да го заместите с ново. Така играта продължава докато и 12-те числа не са взети.

Победител е този, който има повече. Супер забавно е, опитайте! Преди това обаче за по-ясно ето и един пример. Да кажем, че сме хвърлили зарчетата и сме получили 5 и 3. На полето пък имаме 10, 2, 8 и 1. Трябва да преценим дали ако съберем, извадим или разделим 5 и 3 ще получим някое от тези числа. Веднага се сещаме, че 5-3=2 – супер, получава се, взимаме двойката. Освен това 5+3=8 – чудесно, взимаме и осмицата. Умножението и делението няма да ни докарат нито 1, нито 10, така че слагаме нови две листчета и е ред на следващия играч.

Супер интересно и развива математическите умения. Можете да предложите играта дори и на съучениците си. Не се съмняваме, че много ще я харесат, може дори и учителката по математика да я хареса.

П. С.: Не се притеснявайте за пионките – просто решихме, че така снимката ще е по-хубава. Това е единствената им функция.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град