новини детски

Начало | новини детски | Български ученици завоюваха медали на международна олимпиада по математика

Български ученици завоюваха медали на международна олимпиада по математика

Аз детето | 2018-07-16

Български ученици завоюваха медали на международна олимпиада по математика

Един златен, три сребърни и един бронзов медал и почетна грамота завоюваха учениците от българския отбор на 59-ата Международна олимпиада по математика, която се състоя в град Клуж-Напока, Румъния, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В най-престижното състезание по математика за ученици са участвали 615 младежи от 109 страни, които са решавали по три задачи във всеки един от двата последователни дни.

Златен медал са завоювали Борислав Антов от Софийската математическа гимназия /СМГ/ „Паисий Хилендарски“, а трите сребърни медала са получили Кирил Бангачев от СМГ, Константин Гаров от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас и Иван-Александър Мавров от СМГ. Бронзовият медал е спечелил Атанас Динев от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас, а почетната грамота е получил Кристиян Василев от ПЧМГ в София. В отборното класиране България е на 21-во място, но в класацията на страните от Европейския съюз страната ни се нарежда на пето място.

Ръководители на отбора са проф. Петър Бойваленков и проф. Емил Колев от Института по математика и информатика при БАН, и Александър Иванов. С три златни, четири сребърни и един бронзов медал са се завърнали и нашите отбори по информатика от Младежката балканиада по информатика (JBOI) и от Балканиадата по информатика (BOI), състояли се в Тимишоара, Румъния. България е на първо място по медали при младежите и на второ място при учениците в старша възраст. Всички български състезатели са завоювали медали.

На Младежката балканиада златни медали са завоювали Виктор Кожухаров от ПМГ „Баба Тонка“ в Русе, и Андон Тодоров от СМГ. За доброто си представяне Георги Петков от СМГ е получил сребърен медал, а Константин Каменов от СМГ е с бронзов медал. На балканиадата старша възраст златен медалист е станал Александър Кръстев от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна, а трите сребърни медала са за Виктор Терзиев от СМГ, за Мартин Копчев от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово, и за Радослав Димитров от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив.

Ръководители на отбора за балканиадата са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Руско Шиков – ръководител на школа към ПМГ „Атанас Радев“ в Ямбол. Ръководители на отбора, участвал в Младежката балканиада, са доц. Пламенка Христова – преподавател в Русенския университет, и Петър Петров – ръководител на школа в СМГ – София.

„Подготовката е постоянна, а не за някое конкретно състезание. Решаваме задачи както сами, така и с преподавателите си. Всички тези медали ни носят много гордост. Изключително приятно е да срещнеш връстници, които са също толкова заинтересовани от математиката.“, сподели Кирил Бангачев в „България сутрин“. Златният медалист Борислав Антов уточни пред Bulgaria ON AIR, че страната ни е в Топ 5 в цяла Европа в математиката.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град