важните неща

Начало | важните неща | Алгебрата – трудна, но и наистина важна!

Алгебрата – трудна, но и наистина важна!

Мирела Любенова | 2020-11-19

Алгебрата – трудна, но и наистина важна!

Обичате ли математиката? Числата будят ли вашия интерес или пък точно обратното – в момента в който ги видите искате да избягате възможно най-далече? Независимо дали сте фен на математиката или не, това очевидно е доста важен предмет за учене. В края на краищата как бихте купили храна в магазина, как бихте пресметнали до колко часа ви е позволено да седите на компютъра или колко шоколадови бонбона остават в кутията, ако не беше математиката? Повечето от нас започват математическото си пътуване, като научават основите на събирането. Оттам се запознават и с изваждането. След като усвоят плюсовете и минусите следват умножаването и деленето. И накрая рано или късно всички стигаме до точката, в която правим голям скок към математиката за напреднали. За какво говорим ли – за алгебрата естествено!

Много хора смятат алгебрата за доста ненужна висша математика, в която буквите и цифрите се смесват и става трудно и няма смисъл да се учи, освен ако не ти харесва. Но това не е съвсем така: алгебрата наистина е по-трудна от 2+2 или 4x4, защото включва изучаването на специални математически символи и правилата за тяхното използване. Алгебрата представлява основна част от математиката за по-напреднали и в действителност служи в много области, като наука, инженерство, медицина и икономика.

В най-простата си форма алгебрата включва използването на уравнения за откриване на неизвестното. Смята се, че алгебрата е измислена, за да може хората да откриват неизвестното в напълно нормални житейски ситуации и проблеми още отпреди 4000 години от древните вавилонци, които я използвали за всичко. Ако не вярвате ето и един пример. Каруца пълна с бали сено се движи по пътя, но попада на неравност и шест бали изпадат от нея. Вавилонците не са преброили колко сено са натоварили, защото целта им е била просто да напълнят цялата каруца. Да ама пък хората в двореца са изпратили точно толкова голяма каруца, колкото им е необходима, за да нахранят кралските животни. Тогава хората трябва да разберат колко са били първоначално балите, за да могат да ги заменят с нови, защото не е сигурно дали когато се върнат обратно, някой вече не е взел малко от сеното за себе си и как биха разбрали това, като единственото което знаят е, че са останали само с 6 по-малко. Ето тук идва ролята на алгебрата.

Днес алгебрата е станала по-сложна от това, оставяйки много ученици да се чудят кога изобщо ще използват тези правила в реалния живот. Има ли някаква полза от тази сложна наука и защо въобще трябва да я учите? Сега ще ви доразкажем!

За начало, алгебрата е основна за по-горните класове в които все някога ще отидете, както и за много други предмети, които ще изучите, за да завършите училище, а след това и университета. Учебната алгебра помага да развиете уменията си за критическо мислене, включително решаване на проблеми, логика, модели, дедуктивни и индуктивни разсъждения. Много професии, особено тези в областта на науката и математиката, изискват широко познаване на алгебрата. Това, че не искате да станете инженер или учен също въобще не е извинение да не учите, защото ще използвате алгебра дори и без да го осъзнавате!

Помислете за тези примери: Време е да попълните резервоара на автомобила си. Цената на бензина за литър е 3. Имате за харчене само 25. Колко бензин можете да закупите? Това може да разберете с алгебричното уравнение 3x = 25. Трябва да разделите всяка страна на уравнението на 3, за да намерите x. В това уравнение х е равно на 25, разделено на 3, което е 8.33 литра бензин. Ако имате нужда от 10 литра бензин, колко пари ще ви струва това? Ето ви алгебра в чист вид!

А какво ще кажете за това? Бихте искали да имате интернет при баба ви, защото прекарвате цялата си лятна ваканция там. Доставчик А изисква такса за настройка от 10 лева и месечна такса от 25 лева. А пък фирма Б не изисква от вас такса за настройка, но ви предлага интернет за 26 лева на месец. Кое ще ви излезе по-евтино? Можем да разберем, като първо изчислим общите разходи за фирмата А: x = 10 + 25 x 12 (месеци на година), което възлиза на 310 лева. Уравнението за фирма Б е x = 26 x 12, което възлиза на 312. На пръв поглед можеше да изглежда, че интернет от доставчик Б ще бъде по-евтин, защото не се плаща такса за настройка, но алгебрата ни показва нещо различно!

Съществуват много други примери за използване на алгебра в реалния свят, от сравняване на цените на подобни продукти в магазин за хранителни стоки, до това да разберете след колко време да тръгнете, за да се срещнете с приятел някъде и да не го карате да ви чака. Ако някога сте се чудили защо трябва да научите нещо като алгебра сега вече знаете. Смятаме, че доказателствата са едно на нула за алгебрата!

Вижте още:
„Защо ми е да уча математика?“ – един учител дава интересни отговори на въпроса
Математическа игра за деца, които не обичат математиката



Коментари
1 коментар

анонимка , ,

Публикувано на 04.05.2017

КОГА ЩЕ ПУСКАТЕ НОВА ФОТО ЗАГАДКА!???????? СРЕДАТА НА МАЙ МЕСЕЦ ЛИ ЧАКАТЕ? ИСКАМ ДА ВИДЯ КОЙ ЩЕ Е ПОБЕДИТЕЛЯТ В ТАЗИ ФОТО ЗАГАДКА. ПОБЪРЗАЙТЕ, МОЛЯЯЯЯ!!!!

От редакцията: Здравей, няма да чакаме средата, най-късно в събота вече ще има нова. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град