интересно

Начало | интересно | Yanny или Laurel – новата мания, която раздели интернет на две

Yanny или Laurel – новата мания, която раздели интернет на две

Аз детето | 2018-05-17

Yanny и Laurel са „думите“, които през последните няколко дни са из целия интернет по света и хиляди хора ги търсят непрекъснато. Макар че се съмняваме да намерят какво означават точно, вие също не се опитвайте. Това всъщност не са истински думи, а е най-новата оптична илюзия. Макар че този път по-правилно би било да кажем аудиоилюзия. От дни един кратък аудиофайл с ниско качество в звука на който се чува произнасянето на една дума няколко пъти буквално раздели интернет на две. Цялата работа е там, че хората спорят дали се чува Yanny или Laurel. Едните чуват едното, а другите другото. Аудиоилюзията е създадена от студент по логопедия, който просто имал курсова задача. Сторило му се интересно да разпространи аудиото, което качил и в интернет, но никога не е очаквал да се случи нещо така забележително. Факт е обаче, че от няколко дни насам се водят спорове, провеждат се анкети и различни хора се надпреварват да обясняват какво точно чуват и защо е така. Така че само за забавлението ви предлагаме и вие да чуете звука и да ни кажете какво точно чувате.

Трябва да ви кажем, че дори и в нашия сплотен екип възникнаха някои спорове, защото всеки от нас чува нещо различно. А някои не чувахме нито едно от двете, а нещо съвсем друго. Така че споделете с нас в коментарите какво чувате, а пък ние още сега ще ви обясним каква е цялата тази работа с думите.

Тайната е в честотата. Акустичната информация, която ни кара да чуваме Яни, е по-висока честота от акустичната информация, която ни кара да чуваме Лоръл. Това на първо място зависи с какво пускате звука. Можете да опитате дори и сами. От слушалки ще чувате едното, а от телефон или тонколони – другото, казват учените. Другият фактор са просто вашите уши и това, което очаквате да чуете. Възрастните хора обикновено започват да губят слуха си в по-високите честотни диапазони, което би могло да обясни защо един баща може да чуе само Laurel, но осемгодишната му дъщеря може да чуе Yanny. Това е феномен, който можете да симулирате и на вашия компютър. Ако премахнете всички ниски честоти, ще чуете Yanny, а ако премахнете високите честоти, чувате Laurel.



Коментари
1 коментар

Моника Илиева, 10 г.,

Публикувано на 18.05.2018

Yanny

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град