интересно

Начало | интересно | Real Escape стаите - по-доброто бъдеще на компютърните игри

Real Escape стаите - по-доброто бъдеще на компютърните игри

Аз детето | 2017-05-09

Real Escape стаите - по-доброто бъдеще на компютърните игри

Имате ли си любима компютърна игра, с която сте искали да прекарвате часове, макар това да не е хич полезно? Не се притеснявайте да кажете, всички имаме такива, дори възрастните. А представяте ли си колко по-хубаво би било, ако можехте да влезете в играта и да изживеете всички приключения възможно най-истински и интересни, просто да бъдете в играта? Само до преди няколко години това изглеждаше просто недостижима мечта, но вече е по-реално от всякога и всичко се постига поне на пръв поглед лесно и определено е достъпно, просто трябва да потърсите т. нар. Real Escape стая. За какво става въпрос, ако все още не сте чули за тях.

Тези стаи могат да бъдат много различни видове и да предлагат голямо разнообразите от предизвикателства, но най-общо представляват следното – двама или повече души биват заключвани в стая и имат определено време, за да разгадаят пъзели или да решат интересните загадки очакващи ги в стаята, като мислят логически, откриват предмети и в крайна сметка трябва да намерят начин да излязат. Както вече започнахме, тези стаи са изцяло базирани на логическите компютърни игри. Освен много забавни, те ще ви научат да бъдете съобразителни, развиват логическата ви мисъл. Има игри с по-сложни и по-лесни сюжети, тоест за всеки по нещо. Някои от тях дори са вдъхновени от филми или пък развиват класически сюжети като бягство от затвор, от космическа станция, селище на върколаци. Всички и ние също смятаме, че това е бъдещето на компютърните игри по една много проста причина, тук не общувате само с виртуални персонажи или хора, които никога не сте виждали на живо, стоейки на стол, а получавате едно истинско общуване и участвате в игрите съвсем реално – и с ума, и с тялото си.

Първата real-life room escape игра е "Origin" и е създадена от група програмисти през 2006 г., като предизвикателствата в нея са вдъхновени от романите на Агата Кристи. Още същата година подобни игри започват да се появяват и в Азия, а малко по-късно 35-годишният японец Такао Като създава базираната в град Киото компания Real Escape Game, която днес оперира в Япония, Китай, Тайван, Сингапур и Щатите. В САЩ забавлението става грандиозен хит през 2012 г. Компании като Google, Twitter и Facebook използват стаите като тимбилдинг инициативи. Мащабите на тенденцията добиват огромни размери – игри, базирани на тази концепция, се провеждат на стадиони с хиляди участници. В Ню Йорк и Сан Франциско например се организира годишният фестивал Come out and Play, който пренася виртуални реалности в съществуващи обществени пространства и кани публиката да се забавлява безплатно.

У нас подобни игри започнаха да се появяват едва миналата година, но вече са много популярни. Правилата във всички тях са почти еднакви. Трябва да съберете група от хора (между двама и петима участници), да резервирате час в избраната стая и да се явите на адреса малко по-рано, за да получите съответните инструкции. След това ви заключват в стаята, от която трябва да се измъкнете за един час, като решавате загадки, пъзели и гатанки, откривате предмети и улики, насочващи към следващото действие, да мислите логически и да се забавлявате. Администраторите на стаята ви наблюдават през цялото време и могат дори да ви подскажат, ако много се затрудните. Свободни сте да напуснете стаята, когато поискате – може да се откажете или просто да ви е скучно. Създателите на Real Escape стаите у нас обаче се стараят това да не се случва и впрягат фантазия в измисляне на интересни сюжети. Често дори за успешно излезлите от стаята се предлагат награди, но най-важното е, че се забавлявате с приятели. У нас също има разнообразие от стаи за игри за всеки вкус, но за съжаление не и за деца, поне до сега.

От този месец можете и вие да се потопите в това интересно и дори магическо преживяване с "Treasure Hunters" e първата и единствена по рода си стая за отборна игра на живо за деца от типа „Стая на тайните“. Като при всяка друга стая и тук трябва да играете отборно и имате 60 минута да отриете съкровището, разплитайки загадки и преодолявайки множество предизвикателства. Всеки участник, открил „съкровището“ получава награда, както и сертификат, който удостоверява, че е преминал съответното ниво на трудност за съответното време. Опитайте и не забравяйте да вземете добро настроение и много приятели.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град