зоокът

Начало | зоокът | 5 зебри станаха съседи на антилопите в Софийския зоопарк

5 зебри станаха съседи на антилопите в Софийския зоопарк

Аз детето | 2020-08-13

5 зебри станаха съседи на антилопите в Софийския зоопарк

Стадо зебри от подвида зебра на Чапман (Equus quagga chapmnni) ще радва от днес посетителите на Софийския зоопарк! Те са настанени до обитанията на антилопите личи и адакс, като различните животни вече дори се опитват да контактуват помежду си, казват от зоопарка! 5-те зебри са били докарани със специализиран транспорт още на 2 юли, но е трябвало да бъдат под карантина и да се изчака да се аклиматизират преди официално да бъдат обявени, казват още от зоопарка.

Четири от зебрите са женски и са подарък от Берлинския зоопарк. Най-възрастната – Калибера е родена през 1994 г., а останалите, които се казват Алмера, Астра и Серена са родени между 2001 г. и 2018 г. Те ще сформират стадо с мъжкия Татин, който е роден 2004 година и е докаран от Зоопарка Ходонин в Чехия. „Надяваме се в бъдеще стадото от зебри в Софийския зоопарк да се размножи. Може да ги видите в сектор „Тревопасни животни“ в близост до антилопите личи и адакс“, коментираха от Столичния зоопарк.

От Столична община припомнят, че зебрите са стадни животни, които живеят в откритите савани на юг от Сахара. Отличават се с характерната си окраска, като ивиците на всяка зебра са уникални. Продължителността на живота им е около 30 години. Те са в категория почти застрашен вид и тенденцията при популацията им в дивата природа е да намаляват.

Преди да отидете да ги видите прочетете и още няколко интересни факта за зебрите:
Зебрата – черно-бялата братовчедка на коня
Защо зебрите са на черно-бели ивици?
Защо зебрите имат черно-бели ивици – тайната е разгадана
Най-впечатляващите животински миграции в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град