За родители

Начало | За родители | 10 разнообразни и необичайни съвета за родители, които наистина вършат работа

10 разнообразни и необичайни съвета за родители, които наистина вършат работа

Аз детето | 2018-11-16

10 разнообразни и необичайни съвета за родители, които наистина вършат работа

Отглеждането на дете, независимо на каква възраст е то, никога не е лесна работа. Всъщност всеки родител знае, че веднъж станал такъв, остава родител завинаги. В различните етапи на отглеждане на децата обаче се сблъсква с много и различни проблеми и трудности. Децата несъмнено носят много щастие и поводи за гордост, но отглеждането им, възпитанието им е най-великото дело в живота на всеки човек. И понякога за нещо подобно е добре да се възползваме от някои и друг съвет от личен опит. Точно поради тази причина сега споделяме с вас няколко разнообразни съвета за различни ситуации и проблеми, с които всеки родител се сблъсква в един момент. Съветите могат да ви се сторят и доста необичайни, но пък наистина помагат! Опитайте!

1. Ако детето ви е паднало, започне да плаче и не успявате да го успокоите дълго време го попитайте: „Боли ли те нещо или се изплаши?“. Обикновено децата са просто уплашени или объркани, а не физически наранени. И в момента в който ги попитаме нещо подобно, те се успокояват, защото знаят, че ги разбираме добре. За да приключи всичко и да бъде забравено, можете и да му разкажете история за това как вие или вашият баща (или „дори чичо, да не повярваш!“) също сте падали като малки. Децата обичат тези истории, защото така разбират, че това се случва на всеки и няма нищо страшно. Нали знаете „юнак без рана не ходи“! ;-)

2. Ако летите в самолет със семейството си, винаги сядайте на различни редове: нека един родител да седне до децата, а другият на различно място – ако е възможно. Разменяйте местата на всеки половин час. Доказан начин пътуването да е по-лесно за всички. На децата ще им е забавно и няма да има ревове или истерии кога ще стигнете!

3. Ако искате да привлечете вниманието на децата, за да им кажете нещо важно, но не успявате, започнете изречение с думите: „Разказвал/а ли съм ви историята за...“. И след това продължете с това, което искате да им кажете, но като приказка. Те ще ви изслушат с интерес.

4. Научете се да правите прости рисунки на някои животни, като жаба, птица или предмети (самолет, кукла). Това винаги помага, когато децата трябва да стоят мирно някъде или да чакате нещо – при лекар, зъболекар, дори и градски транспорт.

5. Хронометърът е страхотен мотиватор, когато имате нужда вашето дете да се обуе, да прибере играчките си, да се облече, да си измие зъбите и други подобни дейности. Така ще му стане по-интересно и ще иска да свърши нещото.

6. За да избегнете „битките“ за „облечи си яке, студено е навън“ вместо тези думи кажете: „Хайде сегааа, вдигни ръцете сиии“ – и после просто облечете якето.

7. Определете един ден от седмицата за „ден на сладкишите“ Вместо да отказвате детето през цялото време – „не, не трябва да ядеш сладко“ му напомняйте: „В сряда ядем сладкиши“. Това ще направи един обикновен ден специален. По този начин детето ще го очаква, ще се наслаждава далеч повече на сладките лакомства и ще го научи на търпение.

8. Винаги взимайте или слагайте в раницата на детето лека и забавна книжка. Така, когато му е скучно по време на пътуване или чакане на опашка, то ще има добра алтернатива за забавление. Постепенно ще се научи, че четенето на книги е полезно и приятно занимание.

9. Не казвайте „не“ или „това не се прави или е забранено“. Вместо това обяснявайте на детето причината поради която не бива да прави нещо. Така то ще разбере по-добре и наистина няма да го прави дори и скришом от вас.

10. Важно е не само да бъдете физически близо до детето, но и да се концентрирате изцяло върху него. Когато се връщате от работа, ако е възможно, оставете телефона в чантата и просто останете с детето си (10 минути или час, в зависимост от вашите възможности). Дори и да сте уморени, да сте в лошо настроение – забравете за всичко за известно време и говорете с детето си. Изслушайте всичко, което има да ви разкаже и му дайте съвет ако е необходимо. По ирония на съдбата, понякога самите деца са твърде заети, за да прекарват времето си с вас – играят или пишат домашни, но винаги ще са щастливи, когато знаят, че имат минутка от вашето време само за тях!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град