България

Начало | България | 10 факта за Витоша, които не знаете

10 факта за Витоша, които не знаете

Аз детето | 2019-09-17

10 факта за Витоша, които не знаете

Витоша е уникална! За нея е писано много, с възхищение и респект! Въпреки това, посещавайки я, всеки път откриваме нещо ново и непознато. Най-дългата пещера в България, огромното растително богатство, уникалните каменни реки, изобилието на води, близостта до столицата обясняват интереса към нея. Напълно закономерно тук е първата проява на организиран туризъм у нас, подбудена от родолюбивия Алеко Константинов. Днес планината се радва на най-големия поток от туристи в нашата страна. Витоша е най-посещаваната и четвърта по височина планина в България. Намира се в непосредствена близост до град София. Това го знае всеки, но има толкова много неща за тази чудесна планина, които са по-малко познати и затова сега ги споделяме с вас.

Легендата гласи: „Витоша е угаснал вулкан“! Тази теория се разпространява през 30-те години на XX век. Поводът за възникването ѝ е журналист, който в своя статия определя планината като вулкан. Оттогава насам много хора вярват, че под планината има затихнал вулкан, който един ден отново ще изригне. Някои дори сравняват Витоша с Везувий, който изпепелява Помпей. Този слух се разпространява от уста на уста, от поколение на поколение и впоследствие започва да се приема за истина. Според видни специалисти в областта, легендата не отговаря на истината и планината няма вулканичен произход.

Древните имена на Витоша били: Скопиос, Скомиос, Скромброс (от гръцки: „острота“). Вероятно те са само част от имената, които планината е носила през вековете, но за тях съществуват сведения. Името „Витоша“ за пръв път се среща в документи от XI век. За произхода му има 2 основни версии. Първата гласи, че то е тракийско и означава „разделна“, а втората, че наименованието идва от личното име „Витош“, което е било доста разпространено по нашите земи в древността.

Витоша е единствената куполообразна планина в страната ни.

Най-дългата пещера в България се намира във Витоша – пещера „Духлата“, наричана още „Боснешката пещера“, е с дължина 17 600 метра. Витоша...София...и тяхната симбиоза: Витоша се издига над София и София е в полите на Витоша!

Планината се е превърнала в един от символите на българската столица. С такова природно богатство могат да се похвалят малко градове в света, да не говорим за столици.

Витоша е най-посещаваната планина у нас. Заслуга за това отново има местоположението – непосредствената близост до столицата.

Снимка: Pixabay

Забележителните каменни реки могат да се видят единствено на Витоша. И други планини притежават подобни, но като тези на Витоша няма другаде.

Уникалното природно явление „каменните реки“, (така наречените „морени“), представляват натрупвания по огромни гранитни камъни в много от речните долини. Може би най-изразителни и красиви са морените в местността „Златните мостове“.

Хижа „Алеко“ е първата и най-уютната хижа (построена през 1924 г.). Носи името „Алеко“ в памет на българския писател Алеко Константинов, тъй като той е първият, организирал групово изкачване на Витоша.

Многообразието е впечатляващо! Животинският и растителният свят са изключително разнообразни. Предвид непрекъснатия туристически поток Витоша може да се похвали с над 1500 вида висши растения, 236 вида птици, едри и дребни бозайници и 11 вида прилепи (много голям брой за толкова малка територия).

По материали на navitosha.bg

Прочетете още:
Стара планина – най-голямата в България
Величието на прелестната Пирин планина



Коментари
1 коментар

Цвети Колева, 11 г.,

Публикувано на 13.12.2022

Имах проект по География и много ми помогнах те!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град